Productnieuws

Medeontwerper Roomba robotstofzuiger ontvouwt plannen voor low-cost hexacopter

Op Kickstarter is een crowdfundcampagne van start gegaan voor de financiering van de LVL 1, een hexacopter met ingebouwde camera. Bijzonder is dat deze drone – als alles volgens plan verloopt – nog geen 500 dollar zou moeten gaan kosten. Daarmee is de LVL 1 een directe concurrent voor de Bebop Drone van Parrot, die een soortgelijk prijskaartje heeft.

CyPhy LVL 1 drone

De LVL 1 wordt ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf CyPhy Works, dat al sinds 2009 drones ontwikkelt voor militair en commercieel gebruik. De kennis die het bedrijf daarmee opdeed wil het nu inzetten voor het op de markt brengen van een ready to fly consumentendrone.

De CEO van CyPhy Works Helen Greiner is vooral bekend voor haar betrokkenheid bij het bedrijf iRobot, maker van de populaire Roomla robotstofzuiger. Haar ervaring met de productie van consumentelektronica en specifiek die van onbemande systemen komt goed van pas in deze sector.

Hexacopter
De LVL 1 wijkt behoorlijk af van andere consumentendrones zoals de DJI Phantom en Bebop Drone van Parrot. Ten eerste is er in het ontwerp van de LVL 1 uitgegaan van zes propellers. Elke motor is onder een andere hoek geplaatst, waardoor de drone niet schuin gaat hangen tijdens horizontale bewegingen. Volgens de makers is dat vooral voor beginnende piloten een voordeel.

CyPhy LVL 1 zijaanzicht

Doordat de drone altijd horizontaal blijft vervalt deels de noodzaak van een (mechanisch complexe en daardoor kostbare) gimbal. De camera is  – net zoals bij de Bebop Drone – in de behuizing van de drone verwerkt. De camera van de LVL 1 kan echter wel naar beneden draaien, voor het maken van overhead shots. Dat is een feature die we ook kennen van bijvoorbeeld de Phantom 3 quadcopter van DJI.

Eenvoudige bediening
Om de drone te bedienen werkt CyPhy Works aan een smartphone app, die de besturing kinderlijk eenvoudig moet maken: met Swipe-to-Fly stuur je de drone met één vingerbeweging de lucht in. Daarna kun je foto’s maken met een resolutie van acht megapixels of filmen in HD, en je creaties vanuit de app delen met sociale media. Voor piloten die meer controle over de drone willen uitoefenen komt er een optionele controller met sticks beschikbaar.

Swipe-to-Fly

De drone beschikt over ingebouwde GPS en als gebruiker kun je vooraf instellen hoe hoog of ver de drone maximaal mag vliegen. Verder is het mogelijk om vliegroutes in te programmeren of de drone automatisch de piloot te laten volgen als deze zich verplaatst (follow me). De hexacopter zou twintig minuten moeten kunnen vliegen op een acculading en bestand zijn tegen regen.

CyPhy drone features

Concurrent voor de Bebop Drone
Mede dankzij de beoogde verkoopprijs van nog geen 500 dollar lijkt de LVL 1 een interessant alternatief voor met name de Bebop Drone van Parrot. Laatstgenoemde quadcopter kan eveneens bediend worden met een smartphone. De vliegtijd van de Bebop Drone is echter beperkt (ca. 10 minuten) en de camera kan niet omlaag draaien. Op papier is de hexacopter van CyPhy Works dus een flinke stap vooruit, maar de praktijk zal dit uiteraard uit moeten wijzen.

De campagne heeft nog een dikke maand te gaan, maar nu al is het streefbedrag van 250.000 dollar bijna gehaald. Heb je interesse om een eerste versie van de LVL 1 hexacopter in huis te halen, dan kun je voor 495 dollar intekenen op een early bird model via Kickstarter. De LVL 1 is trouwens niet de enige hexacopter op dit crowdfundplatform: laatst schreven we al over de C-mi drone, die makkelijk demonteerbaar moet worden. Ook die campagne verloopt voorspoedig.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier