Nieuws

Nepalese regering legt gebruik drones aan banden

Het ministerie van toerisme in Nepal heeft een verbod uitgevaardigd op het vliegen met drones. Na de aardbeving van eind april verschenen er al snel indrukwekkende dronebeelden van de verwoestingen. Overlevenden klagen echter over de talloze drones boven hun hoofd. Er mag vanaf nu alleen nog maar met een ontheffing worden gevolgen.

De maatregel vormt een nieuw hoofdstuk in het dossier dronejournalistiek. Zeker na natuurrampen zoals de aardbeving in Nepal komen drones goed van pas om de schade op te nemen en nieuwsbeelden te maken op een manier die tot voor kort niet denkbaar was: drones kunnen immers veel sneller ingezet worden dan helikopters en bovendien veel lager vliegen.

Maar de snelle opmars van dronejournalistiek leidt tot nieuwe vraagtekens, onder meer op het gebied van de privacy van de mensen in het getroffen gebied. Die klagen nu dus over de vele drones die vanuit de lucht opnamen maken van wat ooit hun leefomgeving was.

Daarnaast is de overheid bang dat dronefoto’s mogelijk ‘gevoelige informatie’ bevatten en dat de drones gebruikt worden om illegaal beelden op te nemen van de vele waardevolle historische gebieden in en rond Kathmandu, beelden die later mogelijk oneigenlijk gebruikt worden.

Journalisten en hulpverleners die drones willen inzetten in Nepal moeten daarom eerst toestemming vragen aan de Civil Aviation Authority (CAAN). Maar zelfs dan mogen de drones niet boven verboden gebied vliegen, aldus de autoriteiten.

Een hulpverlener met een drone in Nepal. Bron: DFID
Een hulpverlener met een drone in Nepal. Bron: DFID
Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier