Consumentendrones: wat kunnen we de komende tijd verwachten?

De afgelopen jaren zijn de ontwikkelingen op het gebied van consumentendrones bijzonder hard gegaan. Inmiddels maken wereldwijd honderdduizenden enthousiaste hobbyisten gebruik van drones van fabrikanten als DJI, 3D Robotics en Walkera. Fotograferen en filmen vanuit de lucht is inmiddels de normaalste zaak van de wereld en de drones worden steeds intelligenter dankzij functies als return to home en auto take-off&landing, en de ontwikkelingen staan niet bepaald stil. Dat roept de vraag op: wat kunnen we de komende tijd aan innovaties verwachten?

Meer gebruiksvriendelijkheid
Consumentendrones worden steeds gebruiksvriendelijker. Het predikaat ‘ready to fly’ is al een gevleugelde uitdrukking geworden, maar je moet als dronepiloot toch nog redelijk wat kennis van zaken hebben om veilig en verantwoord te vliegen, zonder brokken te maken. Functies als Intelligent Orientation Control maakten het vliegen met drones al eenvoudiger, en nieuwe partijen schermen al met termen als ‘Swipe to Fly‘, waarbij de drone eenvoudig met een smartphone bestuurd kan worden en je de drone kunt laten vliegen door simpelweg met je vinger een route op de kaart te tekenen. Ook zullen drones weigeren om op te stijgen op plekken waar dat niet mag: een feature die nu vaak al standaard is, maar wereldwijd fijnmaziger geïmplementeerd zal worden.

Swipe to Fly
‘Swipe to Fly’

 

Apps!
Als er één vlak is waarop de ontwikkelingen momenteel razendsnel gaan, dan is het wel op het gebied van software. Zeker nu dronefabrikanten hun platformen openstellen voor externe ontwikkelaars kan het snel gaan. Programmeurs kunnen software schrijven die heel nieuwe functionaliteit toevoegt aan drones zonder dat dit zelfs maar voorzien was door de dronefabrikant. Hierdoor krijgt je drone na aankoop nieuwe functies zonder dat je hiervoor je toestel hoeft te upgraden, met zoals je je smartphone veelzijdiger kunt maken door apps te installeren.

Nieuwe features middels apps
Nieuwe features middels apps

 

Meer autonomie
Mede als gevolg van de snelle ontwikkelingen op het gebied van vluchtcomputers, sensoren en apps zullen drones steeds autonomer worden. Nu al bieden sommige drones de mogelijkheid om automatisch op te stijgen en te landen, zelfstandig een voorgeprogrammeerde route te volgen of terug te vliegen als de verbinding met de piloot verbroken raakt. In de toekomst zal ‘follow me’ – het automatisch volgen van de operator als die zich verplaatst – en obstakeldetectie standaard worden.  Daarnaast zullen drones steeds beter in staat zijn om bijvoorbeeld ingewikkelde cameramoves te maken waarbij het onderwerp automatisch optimaal in beeld wordt gebracht.

3D Robotics Solo smart shots
‘Smart Shots’ van de 3D Robitics Solo

 

4K als standaard
De nieuwe drones zoals de DJI Phantom 3 beschikken standaard al over een camera die in ultra-HD (4K) kan filmen, iets wat je ook terugziet bij de Solo van 3D Robotics (in combinatie met een GoPro Hero 4) en de Q500 4K van Yuneec. Deze resolutie wordt de standaard. Daarnaast zullen de optiek en sensoren verbeterd worden, waardoor je geen last meer zult hebben van de fisheye-vervorming waar je met de eerste generatie cameradrones nog mee te maken had en je betere resultaten krijg bij weinig licht. Dat maakt dat je met een consumentendrone beelden kunt maken die broadcastkwaliteit benaderen.

4K
4K de nieuwe standaard voor drone filmbeelden

 

Ultra portabel
Een quadcopter als de Phantom 3 en de Solo kun je met wat goede wil best op reis meenemen in een backpack. Door de voortschrijdende miniaturisering zul je echter zien dat cameradrones steeds kleiner kunnen worden. Een goed voorbeeld is de Zano Drone: deze ‘selfie drone’ is erg klein maar desondanks voorzien van een HD camera. De vliegprestaties zijn natuurlijk niet te vergelijken met die van grotere modellen maar je kunt wel letterlijk je drone overal mee naartoe nemen om foto’s en filmbeelden te maken vanuit een uniek perspectief.

ZANO drone
Zano Drone – ultieme ‘selfie drone’ voor op reis

 

Connected
Dankzij het Internet of Things kunnen apparaten – zolang er maar mobiele dekking is – in contact staan met de buitenwereld. Die ontwikkeling zie je terug bij onder andere de Phantom 3, die live streaming van videobeelden mogelijk maakt. Journalisten kunnen zodoende bijvoorbeeld nieuwsbeelden maken met een drone die direct uitgezonden kunnen worden. Ook zullen drones rekening gaan houden met informatie die realtime via internet binnen komt, denk aan de actuele weersvoorspelling.

Live streaming van nieuwsfeiten
Live streaming van nieuwsfeiten

 

Conclusie
Dankzij de technologische ontwikkelingen wordt het vliegen met drones steeds laagdrempeliger terwijl de prestaties hoger worden. Mede door de dalende prijzen zullen steeds meer mensen het vliegen met drones als hobby omarmen. Drones zullen daardoor niet meer weg te denken zijn uit de samenleving. Dat roept ook vragen op, bijvoorbeeld op het vlak van privacy en overlast. Maar dat is inherent aan iedere technologische ontwikkeling. Het aantal positieve toepassingen van drones is echter groot genoeg en het einde is nog lang niet in zicht, zoals de bovenstaande opsomming van ontwikkelingen bewijst. Mis jij nog een ontwikkeling in bovenstaand overzicht? Laat het hieronder weten in de comments!

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier