TILT: eerste 3D geprinte carbonfiber racing drone ter wereld

Een tak van sport die snel aan populariteit toeneemt is FPV racing, ofwel het zo snel mogelijk afleggen van een parcours met een drone. Naast de juiste pilot skills vraagt FPV racing ook het uiterste van de techniek. Het Zweedse bedrijf Inkonova werkt nu aan een 3D geprinte quadcopter die snelheden van ruim 110 kilometer per uur kan halen.

TILT drone

Bijzonder aan de TILT drone is met name het feit dat de armen waaraan de motoren en propellers zijn bevestigd kunnen kantelen. Aangestuurd door de vluchtcomputer zorgt dit mechanisme ervoor dat de opwaartse kracht die de propellers genereren zo effectief mogelijk omgezet wordt in horizontale snelheid.

Het ontwerp van TILT is volledig open source: iedereen met een 3D printer kan het ontwerp van de drone via Thingiverse downloaden en de benodigde (reserve)onderdelen thuis uitprinten. De fabrikant biedt ook DIY kits aan waarbij sommige onderdelen machinaal zijn vervaardigd van carbonfiber, voor extra stevigheid.

De specificaties zijn indrukwekkend: zo behaalt TILT een snelheid van ruim 110 kilometer per uur. Optrekken van 0-100 km/h doet de drone in 3,7 seconde. Deze prestaties zijn mogelijk door het gewicht laag te houden: 800 gram, terwijl het gezamenlijke motorvermogen 1.100 Watt bedraagt. De vliegtijd bedraagt ca. 8 minuten.

Voor wie niet over een 3D printer beschikt: het frame is inclusief het kantelmechanisme en bijbehorende elektronica via de website van de maker te koop voor $199 dollar. Daarnaast moet je nog wel de motoren, vluchtcomputer, accu’s, FPV camera en remote control aanschaffen. Een complete Pro versie inclusief Naze32 vluchtcomputer, motoren en ESCs kost $399. Naar wens kun je voor $39 nog een overkapping bijbestellen die je naar wens kunt decoreren.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier