Productnieuws

SmartChutes moet pijnlijke drone-crashes voorkomen

Een haperende accu, een aandrijfmotor die er ineens mee uitscheidt, een aanvaring met een mast of gebouw: er zijn aanleidingen genoeg die kunnen resulteren in een drone die als een baksteen uit de lucht valt, vaak met flinke schade tot gevolg. SmartChutes moet uitkomst bieden door automatisch een remparachute uit te werpen.

Het is de nachtmerrie van iedere dronepiloot: een crash waarbij honderden zo niet duizenden euro’s aan apparatuur verloren gaat of op zijn minst flink beschadigd raakt. Gelukkig worden drones steeds intelligenter en ze komen heus niet zomaar uit de lucht vallen, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Zou het dan niet handig zijn om drones uit te rusten met een soort reddingssysteem?

SmartChutes activatie

SmartChutes is zo’n systeem. In wezen is SmartChutes niets anders dan een noodsysteem dat een kleine remparachute uitschiet zodra de sensoren merken dat er iets niet in de haak is. Het systeem wordt geheel autonoom uitgevoerd en is dus niet afhankelijk van de elektronica van de drone of een actie van de piloot: zodra de drone begint te vallen activeert het systeem en wordt de parachute gelanceerd, met hopelijk een zachte landing van de drone tot gevolg.

Naast een kleine batterij en een 36″ parachute is SmartChutes voorzien van een gyroscoop, die continu de oriëntatie van de drone in de gaten houdt. Zodra deze met 90 graden of meer kantelt wordt de parachute geactiveerd. Het gehele proces neemt zo’n 350 milliseconde in beslag. Doordat de parachute echter enige tijd nodig heeft om uit te vouwen werkt het systeem alleen goed als de drone op het moment van activeren hoger dan vijftig meter vliegt.

SmartChutes kanteldetectie

De add-on is helaas nog niet in de winkels te koop: momenteel wordt er via Kickstarter geld opgehaald om het concept verder uit te werken en dan in productie te nemen. De SmartChutes moet licht genoeg worden (minder dan 120 gram) om bijvoorbeeld aan een DJI Phantom quadcopter bevestigd te worden. Dan moet de gebruiker wel kleinere propellers monteren, anders past het niet.

Als je snel bent kun je een early bird uitvoering reserveren voor 130 dollar. De uiteindelijke verkoopprijs moet 160 dollar worden. Indien de campagne succesvol verloopt en de productontwikkeling volgens plan gaat zou SmartChutes oktober dit jaar beschikbaar moeten zijn, maar zoals altijd met dit soort campagnes is het goed om dat met een flinke korrel zout te nemen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “SmartChutes moet pijnlijke drone-crashes voorkomen

  • Welke propellers zitten er standaard op de phantom 3?

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier