Review

DJI Phantom 3 Professional review: 4K (r)evolutie onder de motorkap

‘Never change een winning team’, dat moet dronemaker DJI gedacht hebben toen de Phantom 3 in productie werd genomen. De quadcopter die begin april 2015 werd geïntroduceerd lijkt als twee druppels water op zijn voorganger, de Phantom 2 Vision+. Maar er zijn onder motorkap toch behoorlijk wat verschillen. Tijd om te bekijken wat de Professional versie van deze ready to fly cameradrone te bieden heeft en een vergelijking te maken met het aanbod van de concurrentie.

DJI Phantom 3 Professional in actie
De DJI Phantom 3 Professional in actie

Flying camera
Een redelijk betaalbare, kant en klaar geleverde en gebruiksvriendelijke quadcopter, voorzien van een camera. Dat is hoe de drones uit de Phantom-reeks het beste getypeerd kunnen worden. Na het grote succes van de Phantom 2 (door de gebruiker uit te rusten met een camera) en de Phantom 2 Vision+ (afgekort P2V+, compleet geleverd met camera) is het nu de beurt aan de Phantom 3 om het fenomeen ‘vliegende camera’ wereldwijd verder op de kaart te zetten.

Van de drones uit de Phantom-serie zijn er wereldwijd honderdduizenden verkocht. Voor veel mensen is de kenmerkende witte quadcopter dan ook synoniem geworden voor ‘drone’. Je ziet de quadcopters tegenwoordig overal, je kunt bijna stellen dat DJI het vliegen met drones gedemocratiseerd heeft. Een knappe prestatie als je bedenkt dat DJI in 2006 werd opgericht, en in slechts een paar jaar tijd is uitgegroeid tot de grootste leverancier van drones voor consumenten en professionals wereldwijd.

Het concept is ongewijzigd gebleven: net als zijn voorganger kun je de Phantom 3 zien als een ‘flying camera’. Het hele systeem is erop gericht om fotografen in staat te stellen om op laagdrempelige wijze luchtfoto’s te maken en video-opnamen te maken. De Phantom 3 wordt ready to fly geleverd: je hebt alleen een smartphone of tablet nodig, de rest wordt gebruiksklaar geleverd.

De drone wordt in twee varianten aangeboden: de ‘Advanced’ (€ 1.099,-) en de ‘Professional’ (€ 1.399,-). Meegeleverd wordt een remote control, een 16 GB microSD kaartje, een vluchtaccu, twee setjes propellers, een acculader en nog wat aanvullend materiaal zoals een beschermklem voor de elektronisch gestabliseerde cameraophanging, ook wel gimbal genoemd.

De Phantom 3 (rechts): op het eerste gezicht is er weinig veranderd
De Phantom 3 (rechts): op het eerste gezicht is er weinig veranderd, maar schijn bedriegt

Filmen in 4K en zonder fisheye
Als je de drone voor het eerst uitpakt dan zie je op het eerste gezicht weinig verschil met zijn voorganger. Maar schijn bedriegt, want onder de motorkap er is wel degelijk veel veranderd.

De meest in het oog springende innovatie die in de Phantom 3 is toegepast is het feit dat de Professional versie van de drone uitgevoerd is met een camera die kan filmen in ultra HD, ofwel 4K. Dat komt overeen met een oplossend vermogen van maar liefst 4096 x 2160 pixels, en dat met een framerate van 30 frames per seconde. Niet voor niets keken veel eigenaren van de veel duurdere Inspire 1 beteuterd op hun neus toen de Phantom 3 werd geïntroduceerd, alhoewel de Inspire verder niet goed te vergelijken is. Maar, voor wie de Inspire puur en alleen kocht vanwege de 4K camera, was het toch even slikken.

Phantom 3 Professional 4K camera
De nieuwe camera met 4K resolutie en lens zonder fisheye-effect

De Advanced versie biedt net als zijn voorganger maximaal HD-kwaliteit video (1080p), bij een maximale framerate van 60 fps. Foto’s nemen doen beide modellen met een maximale resolutie van 12 megapixels: ruim voldoende voor een kwalitatief hoogwaardige afdruk op A2-formaat.

Een ander belangrijk verschil dat luchtfotografen en filmmakers zal aanspreken is dat de camera van de Phantom 3 voorzien is van een lens die een kleinere beeldhoek heeft: 94° graden, in plaats van voorheen 140°. Daardoor heb je geen last meer van de kenmerkende fisheye-vertekening, waardoor de horizon bol komt te staan als je de camera kantelt en gebouwen of bomen krom lijken te lopen als je ze van dichtbij fotografeert of filmt.

Doordat de beeldhoek kleiner is hoef je bovendien minder dicht op je onderwerp te zitten. Soms is dat een voordeel (bij het fotograferen van een gebouw bijvoorbeeld), soms werkt het ook nadelig (bij het maken van overzichtsfoto’s zoals bij landschappen).

Bij de opname met een GoPro (links) is de horizon sterk gekromd. Met de Phantom 3 heb je daar geen last meer van.
Bij de opname met een Phantom 2 + GoPro (links) is de horizon sterk gekromd. Met de Phantom 3 heb je daar geen last meer van.

Of de hogere resolutie van de Phantom 3 Professional het prijsverschil van € 300 ten opzichte van de Advanced rechtvaardigt is lastig te zeggen. De meeste computers en tv’s van dit moment kunnen niet eens goed overweg met ultra HD filmbeelden. ‘Gewoon’ HD (1080p) is nog wel even de standaard. Maar uiteindelijk zal 4K steeds verder terrein winnen ( de eerste 8K televisies worden al aangekondigd) en dan is het handig om een drone te hebben die op de toekomst is voorbereid.

Houd er wel rekening mee dat 4K filmbeelden veel geheugenruimte opslokken (ongeveer 0,5 GB per minuut) en snelle geheugenkaartjes vereisen. Ook zal je over een redelijk rappe computer moeten beschikken om 4K filmbeelden te kunnen editen. Daarnaast moet je software overweg kunnen met 4K (het gratis iMovie voor de Mac bijvoorbeeld valt af). Het voordeel van 4K is wel dat je delen van het beeld kunt uitsnijden en dan toch nog voldoende resolutie overhoudt voor een HD filmpje. Een ander voordeel is dat stills uit een 4K video prima kunnen doorgaan voor een foto van acceptabele kwaliteit.

Een weinig opvallende (maar wel hoorbare) toevoeging bij de Professional uitvoering is een klein ventilatortje die verwerkt is in de gimbal onder de drone. Deze is bedoeld om de warmte af te voeren die de elektronica van de camera genereert als deze in de hoogste resolutie filmt.

Phantom 3 gimbal ventilator
In de gimbal van de Phantom 3 Professional is een kleine ventilator verwerkt.

Door zijn geringe afmetingen lijkt het een stof- en zandgevoelig onderdeel, dat wel eens een kwetsbaar punt kan blijken te zijn. Wees dus extra voorzichtig met opstijgen/landen op zanderige of stoffige ondergronden. Gebruik liever bijvoorbeeld een transportkoffer als helipad en blaas thuis met een spuitbus met lucht af en toe het zand en stof weg.

Vision Positioning
Een andere innovatie die DJI heeft toegepast in de Phantom 3 is Vision Positioning technology. Dit systeem is aan de onderzijde van de drone aangebracht en herbergt naast een ultrasoonsensor een kleine camera, die op de grond is gericht.

Phantom 3 Visual Positioning
Vision Positioning sensoren

Dankzij deze sensoren kan de Phantom 3 ook zonder GPS zijn positie en hoogte bepalen, mits dicht bij de grond vliegend. Dit is ideaal net na het opstijgen of voor indoor vluchten: de drone blijft zeer stabiel op dezelfde plek hangen en heeft geen last meer van ‘driften’ zoals je dat bij de voorgangers gewend was.

Verbeterde remote control
Een andere grote verbetering ten opzichte van de vorige Phantoms is het feit dat de Phantom 3 met een verbeterde controller wordt geleverd, die solide oogt en lekker in de hand ligt. De controller lijkt als twee druppels water op die van de  Inspire 1, alleen beschikt die van de Phantom 3 niet over een HDMI-uitgang. Dankzij Lightbridge technologie krijg je op je smartphone of tablet een haarscherpe first person view (FPV) te zien.

De controller heeft ten eerste een veel groter bereik: tot twee kilometer, als je DJI mag geloven (we hebben dit niet in de praktijk uitgetest). Ten tweede is de controller voorzien van een return to home (RTH) button: in geval van noodgevallen of als je je drone uit het zicht bent verloren kun je met een druk op de knop ervoor zorgen dat de Phantom 3 terugkeert naar de opstijglocatie. Let wel op met het gebruik van deze functie, want de drone komt in een rechte lijn terugvliegen en houdt geen rekening met bomen of andere obstakels.

Phantom 3 remote control
De nieuwe remote control, met prominente ‘return to home’ knop.

Verder is de controller voorzien van knoppen waarmee je het filmen kunt starten en stoppen de en sluiter kunt bedienen als je de drone wilt gebruiken om luchtfoto’s te maken. Met de twee scrollwheels kun je de camera omlaag&omhoog kantelen en de belichtingscompensatie wijzigen. Die functies kun je ook bedienen via de DJI Pilot app, maar met hardwarematige knoppen werkt dit toch net even iets fijner. Ook kun je op de controller kiezen welke vluchtmodus je wilt gebruiken: GPS, ATTI of Intelligent Orientation Control.

Phantom 3 controller extra functies

Nieuwe DJI Pilot App
Een andere verandering is de manier waarop je Phantom via de remote control communiceert met je smartphone of tablet. Je hoeft niet meer zoals eerst een wifi-verbinding op te zetten: je koppelt je telefoon/tablet met een usb kabel aan de controller, waarna de communicatie plaatsvindt via deze kabel. Een nadeel is wel dat je hierdoor geen externe batterypack meer op je smartphone of tablet aan kunt sluiten tijdens het vliegen.

Voordat je kunt gaan vliegen moet je eerst even de DJI Pilot App installeren (beschikbaar voor iOS en Android). Deze is behoorlijk wat uitgebreid: niet alleen kun je de drone volledig configureren via de app, ook is de app voorzien van een video editing studio waarmee je snel een video in elkaar kunt draaien met daarin de hoogtepunten van je afgelopen vlucht(en). Slim is dat de app tijdens de installatie vraagt of je een beginner bent: als je de ‘beginner mode’ inschakelt stijgt de Phantom niet op zonder goed GPS-signaal en vliegt deze niet te ver van je vandaan. Dit zal waarschijnlijk heel wat fly-aways voorkomen.

DJI Pilot app configuratie

De app is een studie op zichzelf waard. Je kunt werkelijk alles instellen, van camerainstellingen tot gedrag van de custom knoppen op de remote, veiligheidsinstellingen zoals maximale vlieghoogte en -afstand, calibratie van de gimbal (om de horizon netjes recht te krijgen), et cetera. De Pilot app voelt volwassen aan en op het vlak van software development heeft DJI flink stappen vooruit gezet. Zo lijkt bijvoorbeeld de toevoeging van gesproken feedback een kleinigheid, maar in de praktijk is het best handig dat een stem je vertelt dat je GPS ontvangst bijvoorbeeld weg is gevallen en de drone overschakelt op ATTI mode.

DJI Pilot app screenshot

Een handige nieuwe feature in de app is de Flight Record sectie. Hierin kun je eenvoudig terugzien welke vluchten je allemaal hebt gemaakt, waar dat was, hoe lang ze duurden, en hoe hoog en hoe ver je vloog. De Director feature laat je snel een filmpje in elkaar zetten. Je hoeft hiervoor niet eerst het videomateriaal van het microSD kaartje te downloaden: de app slaat automatisch videobeelden op van je laatste vluchten, die je vervolgens in deze editor kunt gebruiken. De mogelijkheden zijn echter beperkt, voor het betere knip- en plakwerk moet je toch echt uitwijken naar een computer.

Flight Record DJI Pilot app

Firmware updaten
Net zoals bijna elk stuk consumentenelektronica dat je tegenwoordig aanschaft moet de firmware van de Phantom 3 met enige regelmaat geupdate worden. Op die manier kan DJI nieuwe functionaliteiten toevoegen of problemen oplossen. Het is aan te raden om zowel de Phantom 3 zelf als de controller gelijk uit de doos van de meest recente firmware te voorzien (je krijgt niet eens verbinding met de drone als je deze stap overslaat).

Dat updateproces gaat anders dan bij de voorganger: in plaats van de Phantom aan de computer te koppelen moet je nu een bestand downloaden dat je op het microSD kaartje plaatst (wel eerst even de .zip file uitpakken). Die stop je vervolgens in de Phantom, waarna je deze inschakelt (zorg wel dat de accu voor minstens 50% is opgeladen). Het updaten neemt vervolgens een klein halfuur in beslag, waarbij de gele leds volop knipperen en het apparaat zenuwachtig toontjes laat horen. Zet de drone niet uit tijdens deze procedure!

De firmware update procedure voor de remote control is vergelijkbaar: bij de firmwarebestanden voor de drone zelf zitten ook de updates voor de controller. Plaats de microSD kaart in een USB card reader (niet meegeleverd met de Phantom) en koppel deze aan de controller. Na het inschakelen zal de controller zichzelf updaten, dit duurt ongeveer tien minuten.

Phantom 3 in de praktijk
Na het updaten van de firmware hebben we een paar testvluchten gemaakt. We namen de Phantom 3 vroeg in de ochtend mee naar een park met voldoende ruimte om de drone uit te proberen. Als eerste even het elektronisch kompas kalibreren. Tijdens het opstarten van de app zie je een statusoverzicht waar vanuit je direct de kalibratie kunt starten: één keer een rondje draaien om de topas, en dan nog een keer een rondje draaien met de neus naar beneden. Vervolgens even wachten op een goede GPS ontvangst (dit gaat trouwens een stuk sneller dan voorheen), waarna de app met een groen gekleurd ‘Safe to fly (GPS)’ aangeeft dat het veilig is om te vliegen.

Een eerste test betrof de auto takeoff&landing feature, die we al kenden van de Inspire 1. Het idee is dat de Phantom 3 met één druk op de knop opstijgt en dan op ca. een meter hoogte boven de grond blijft hangen, klaar voor de actie. De functie werkt feilloos, zoals je in de video kunt zien:

Eénmaal in de lucht valt op hoe stabiel de Phantom op zijn plek blijft hangen. De Phantom 2 en de 2 Vision+ dwalen altijd wel wat af, als gevolg van onnauwkeurigheden in de GPS plaatsbepaling. De Phantom 3 wijkt amper van zijn plek door de sensoren aan de onderzijde van de quadcopter. Het opstijgen gaat hierdoor een stuk relaxter dan eerst.

Zeer directe besturing
Zodra we de controller ter hand nemen om de drone een paar rondjes te laten vliegen is het goed merkbaar dat de Phantom 3 veel sneller en preciezer reageert dan haar voorganger. Zowel de motoren als de flight controller hebben een upgrade gekregen waardoor de drone zeer direct reageert op stuurcommando’s. De manier waarop de Phantom 3 zich laat besturen kun je nog het best vergelijken met rijden in een strak afgeveerde Duitse auto. Ook als je de sticks loslaat merk je het verschil: de Phantom 3 komt snel tot stilstand. Verder daalt de Phantom 3 sneller af.

Er is echter een keerzijde aan deze directe manier van reageren, en dat merkten we tijdens het maken van video-opnamen. De kleinste stuurcorrecties zorgen er al voor dat de koers vrij radicaal wordt aangepast, met abrubte overgangen in je video’s tot gevolg. We moesten er echt voor zorgen om tijdens voor- of achterwaartse cameramoves geen corrigerende links-rechts bewegingen te maken, om vloeiende videobeelden te krijgen. Verder merkten we dat de gimbal vreemd gedrag vertoonde bij het zijwaarts vliegen: deze lijkt het schuinhangen van de drone overdreven te willen compenseren, waardoor de horizon behoorlijk schuin komt te staan en het beeld eigenlijk niet bruikbaar is. Hopelijk wordt dit nog opgelost met een firmware update.

Tijdens de testvluchten raakten we geen enkele keer de verbinding kwijt (alhoewel we de drone geen honderden meters van ons vandaan stuurden) en het camerabeeld kwam continu haarscherp en zonder noemenswaardige vertraging door. Dat is echt een verbetering ten opzichte van vorige modellen. We merkten wel dat de DJI Pilot app in een hoog tempo energie opslurpt: na slechts twee vluchten was onze iPhone 5s al tweederde van zijn acculading kwijt: niet echt handig als je een aantal vluchten achter elkaar wilt maken. De Phantom 3 zelf vliegt zo’n 20 minuten op een acculading.

Fotograferen 
We zijn goed te spreken over de prestaties van de camera. De camera van de Phantom 2 Vision+ was niet heel best qua contrast en prestaties bij weinig licht, en daar lijkt verbetering in te zijn gekomen dankzij de Sony EXMOR 1/2.3” sensor. Het oplossend vermogen is erg goed, zoals je hieronder kunt zien: links zie je de foto in zijn geheel, rechts een uitsnede van de auto die links de rotonde op komt rijden. Verder is het een verademing om geen last meer te hebben van dat vermaledijde fisheye-effect.

Uitsnede DJI Phantom 3 foto

Bij tegenlicht lijkt de camera in de automatische stand flink onder te belichten. In een situatie met extreem tegenlicht (zoals bij een ondergaande zon) zal het landschap daardoor erg onderbelicht raken. Dat kun je achteraf deels herstellen, door in Photoshop de onderbelichte delen op te halen. Dan blijkt er nog redelijk wat detail aanwezig te zijn in de donkere delen (hieronder rechts in beeld). Maar alles is relatief: het is geen professionele camera en met name bij hoge ISO-waarden heb je kans op ruis. En ook de optiek kan qua scherpte niet opboksen tegen de objectieven die je voor een spiegelreflex koopt. Maar dat is dan ook een hele andere categorie foto-apparatuur.

Phantom 3 onderbelichten

Je kunt gebruik maken van verschillende fotomodi, waaronder enkelvoudige opnamen, bursts, bracketing met verschillende belichtingswaarden (interessant als je high dynamic range foto’s wilt maken), en time lapse. Je kunt de camerainstellingen zoals gevoeligheid (max 1600 ISO voor foto’s, 3200 ISO voor video), bestandsformaat (JPG of RAW), afbeeldingsformaat (4:3 of 16:9), witbalans en kleurinstellingen via de Pilot app aanpassen. De kortste sluitertijd bedraagt 1/8000 seconde.

Video
Afgezien van de problemen met de gimbal bij het zijwaarts vliegen en de schokken in het beeld als gevolg van te abrupte stuurbewegingen krijg je al snel heel bruikbaar videomateriaal. Onderstaande video is opgenomen in 1080p resolutie en bewerkt in iMovie op de Mac, zonder verdere nabewerking. Alleen bij het ronddraaien van de drone om zijn top-as zie je dat het beeld niet heel vloeiend loopt.

Ook de video-settings kunnen desgewenst tijdens het vliegen worden aangepast. Zo kun je de resolutie aanpassen (4K/HD/720p, in verschillende framerates), het bestandsformaat wijzigen (MOV of MP4) en NTSC of PAL selecteren. Het is zelfs mogelijk om videobeelden live te streamen via YouTube: dit kan wel eens interessant zijn voor journalisten, als die rechtstreeks verslag willen doen vanuit de lucht.

Het is wel jammer dat DJI nog geen automatische camerabewegingen in haar app inbouwt. Denk aan het automatisch om een object cirkelen waarbij de camera naar binnen gericht blijft, of een ‘zoom’ waarbij de drone in een vloeiende beweging van A naar B vliegt. Op dit vlak zit de concurrentie niet stil en er zijn drones die op dit gebied meer functionaliteit bieden. Daarbij moet gezegd worden dat de DJI externe softwaredevelopers via een sdk in staat stelt om dergelijke features in third party apps toe te voegen.

Conclusie
Ondanks het uiterlijk dat ogenschijnlijk weinig is veranderd is de Phantom 3 onder de motorkap echt radicaal onder handen genoemen. De quadcopter reageert veel vlotter, de camera(sensor) is flink verbeterd, het fisheye-effect is verleden tijd, en de remote controller en de app zijn een hele stap vooruit ten opzichte van eerdere modellen. Kortom: wil je vanuit de lucht gaan fotograferen of video’s maken dan is de Phantom 3 een solide keus, met een goede prijs-prestatie verhouding. Dankzij de snelle GPS fix, Vision Positioning en de extra maatregelen om fly-aways te voorkomen is de Phantom 3 bovendien geschikt voor beginnende dronepiloten.

Maar ook al zijn we enthousiast over de Phantom 3, er moeten nog wel een aantal problemen opgelost worden, onder andere het stroomverbruik van de DJI Pilot app en het vreemde gedrag van de gimbal bij zijwaartse bewegingen. We verwachten dat DJI één en ander wel zal oplossen met firmware updates maar het is goed om hier extra op te letten als je de Phantom 3 wilt gaan aanschaffen, zeker als je van plan bent om vooral video’s te gaan maken. Een ander nadeel is dat je bestaande Phantom 2 of 2 Vision+ accu’s niet meer kunt gebruiken, mocht je van plan zijn te gaan upgraden.

Of de Professional uitvoering de 300 euro extra ten opzichte van de Advanced versie rechtvaardigt moet iedereen voor zichzelf uitmaken. Gewoon HD (1080p) is nog wel even de standaard en als je serieus werk wilt maken van 4K video dan zul je waarschijnlijk ook een nieuwe computer en videobewerkingsoftware moeten aanschaffen. Fijne bijkomstigheid van de Pro versie is wel dat de accu zeer snel opgeladen wordt, doordat er een krachtiger lader wordt meegeleverd.

Pluspunten:

 • Bijzonder snelle GPS fix;
 • Geen fisheye-vertekening meer, hogere kwaliteit sensor;
 • Blijft stabiel hangen vlak boven de grond, ook zonder GPS;
 • Reageert snel op stuurcommando’s, daalt snel;
 • Gesproken feedback vanuit app is echte aanwinst;
 • Helder FPV beeld met weinig vertraging;
 • Gimbal tilt te kalibreren vanuit app;
 • Foto’s maken en starten/stoppen met filmen via knoppen op controller;
 • Bereik remote control flink toegenomen, handige extra knoppen;
 • Vluchtaccu laad veel sneller op (alleen Professional).

Minpunten:

 • Gimbal gaat erg scheefhangen tijdens zijdelingse bewegingen;
 • Corrigerende stuurbewegingen leiden snel tot schokken in videobeelden;
 • DJI Pilot App slurpt in hoog tempo batterij leeg;
 • Accu’s niet compatibel met vorige versies;
 • Ventilatortje in gimbal mogelijk storingsgevoelig (alleen Professional);
 • Geen automatische cameramoves ingebouwd in app.

Concurrentie
De markt voor drones is groot- erg groot. Het is dan ook niet vreemd dat de concurrentie toeneemt. Zo kondigde 3D Robotics kort na de introductie van de Phantom 3 haar Solo ‘smart drone’ aan, en Yuneec werkt aan een 4K-uitvoering van haar Q500 quadcopter.

De Solo wordt vooral gekenmerkt door de innovatieve automatische vliegbewegingen. Zo kan de drone om een onderwerp cirkelen of in ‘follow me’ modus automatisch achter je aan vliegen. Groot nadeel van de Solo is echter dat je vooralsnog gebonden bent aan de camera’s van GoPro, waarbij je last blijft houden van fisheye-vertekening.

De specificaties van de Yuneec Q500 zijn nog niet bekend, maar het ziet ernaar uit dat het een upgrade betreft van het bestaande platform. Interessant is dat bij Yuneec het first person view display verwerkt is in de remote control, je hebt dus geen smartphone of tablet nodig.

Hoe lekker de Phantom 3 ook vliegt en hoe groot het belang is ook van de nieuwe camera-lens combinatie, in zekere zin valt de Phantom 3 tegen qua spannende features. Zo is ‘follow me’, waarbij de drone automatisch de operator volgt, nog steeds geen standaard onderdeel van het systeem, iets was onderhand standaard is bij drones van andere merken. Verder biedt de Phantom 3 niet de automatische cameramoves die bijvoorbeeld de Solo drone van 3D Robotics wel biedt.

Verschillen ten opzichte van de Phantom 2 Vision+
Voor wie een Phantom 2 Vision+ bezit en zich afvraagt of een upgrade noodzakelijk is, zijn hieronder de belangrijkste verschillen op een rijtje gezet.

 • Filmen in 4K resolutie (Professional);
 • Cameralens zonder fisheye vertekening;
 • Remote control heeft groter bereik en biedt naast RTH-knop extra functietoetsen;
 • Vision Positioning technology: stabieler boven de grond vliegen;
 • Nieuwe app met HD first person view en video editing mogelijkheden;
 • Krachtiger motoren voor betere vliegprestaties;
 • Accu heeft iets hogere capaciteit (niet compatible met P2V+);
 • Snellere acculader (Professional).

De Phantom 3 is zeker een interessante upgrade voor 2 Vision + gebruikers. Jammer is alleen dat de accu’s niet compatibel zijn. En de vraag is of je nog veel terug krijgt voor je oude Phantom, nu dat deze massaal tweedehands worden aangeboden. Vlieg je met een Phantom 2 met GoPro Hero 4, dan hoef je voor de videoresolutie en beeldkwaliteit niet te upgraden. Maar het gebruiksgemak en het feit dat je geen fisheye meer hebt zijn heel wat waard.

Foto’s, video’s en tekst: Wiebe de Jager

Summary
Review Date
Reviewed Item
DJI Phantom 3 Professional
Author Rating
41star1star1star1stargray
Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

5 gedachten over “DJI Phantom 3 Professional review: 4K (r)evolutie onder de motorkap

 • Duidelijk verhaal, bedankt. Als beginner is de 1080 dus een goede keus. Wat ik mij afvraag is waarom DJI de accu niet wat meer naar achter plaatst waardoor de camera wat meer naar voren kan en je dan de props en eventuele gards niet meer in beeld krijgt. Zelf kun je daar niets aan doen neem ik aan. Het oogt niet zo professioneel als je de propellers in beeld hebt en dat is met de 3 nog steeds het geval. Weet jij dat Wiebe?

  Beantwoorden
 • Het update van de controller werkt als volgt. Zet de Update op de sd kaart. Stop deze in drone. Zet je drone aan. De bijgeleverde usb kabel stop je in de drone en in je controller. Dan zet je ook je controller aan. Dan gaat hij hem van zelf update. Lampje word blauw. Binne 5 tot 10 min is hij klaar

  Beantwoorden
 • Hoi ik heb vraag hoop hier antwoord te krijgen
  Wat zijn de beste instellingen. Voor de p3 4k camera
  En de yaw enz instellingen
  Welke instellingen zijn beste
  Greets r

  Beantwoorden
 • Een jaar geleden kocht ik de DJI Phantom 3 4K de accu van de drone werkt perfect maar de controller liet zich na 5 maanden helemaal niet meer opladen.
  Diverse stopcontacten geprobeerd, 100 keer in en uit gestoken er ging geen enkele led aan.
  Dag erop probeer het nogmaals, begint hij opslag op te laden.
  Daarna ging het diverse keren goed met opladen van de drone en controller tot drie dagen geleden, het zelfde probleem, niet meer op te laden.
  Wat mij wel opviel dat op mijn pc en mijn telefoon de Phantom 3 bij Wifi in de lijst stond ondanks dat de drone en controller uit stonden?
  Gisteren was de Phantom 3 uit de Wifi lijst en wat schets mijn verbazing steek de oplader in de controller en hij begint na drie dagen weer op te laden!
  Heb gegoogeld maar zo te zien is dit nog nooit ergens voorgekomen.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier