NieuwsPro

Journalistenbond sleept Staat voor de rechter om inzet drones

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en persfotograaf René Oudshoorn hebben een dagvaarding gestuurd aan de Nederlandse staat, waarin geëist wordt dat er in de huidige droneregelgeving een uitzondering wordt gemaakt voor journalistiek gebruik van drones.

Momenteel is de regelgeving voor professionals dusdanig streng dat journalistiek gebruik van drones zo goed als onmogelijk is, terwijl amateurs over het algemeen gewoon hun gang kunnen gaan. Dat werd pijnlijk duidelijk op 14 april jongstleden: op die dag moest René Oudshoorn zijn drone op het Scheveningse strand aan de grond laten staan, terwijl een hobbypiloot naast hem zonder problemen kon opstijgen en opnames kon maken van de Pier.

In de dagvaarding wordt gesteld dat er een eind moet komen aan deze oneerlijke situatie. Daarbij wordt een beroep gedaan op het feit dat er door de strenge regelgeving feitelijk een beperking op de vrijheid van nieuwsgaring wordt opgelegd. Verder wordt een schadevergoeding à € 230,- geëist voor het feit dat Oudshoorn geen reportage kon maken over de stand van zaken rond de Pier van Scheveningen en daardoor inkomsten misliep.

Ondanks eerdere pogingen van de NVJ om het ministerie van Infrastructuur en Milieu te bewegen om journalistiek gebruik van drones toe te staan is er tot op heden nog geen sprake van een oplossing. De zaak tegen de Nederlandse staat wordt op 3 juni voorgelegd aan de rechter.

Mini-drones
De procedure komt op het moment dat het ministerie eindelijk werk lijkt te maken van een soepeler regeling voor drones onder de vier kilo. Deze zogenaamde ‘mini-drones’ zouden ook zonder ontheffing gebruikt moeten kunnen worden voor professioneel gebruik. Het streven is om deze categorie per 1 oktober in te voeren, maar voor die tijd worden eerst belanghebbenden gehoord en moet de voorgenomen regelgeving nog goedgekeurd worden door de Eerste en Tweede Kamer.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “Journalistenbond sleept Staat voor de rechter om inzet drones

  • Goede verslaggever dan die zonder zijn drone dus geen normale reportage kan maken.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier