BedrijvengidsOok ROC-light opleidingen en verzekeringen! Zoek bedrijf

Drone behoedt herten van wisse dood in maaimachines

Roger en Xander Borre van Dronexpert hebben een wel heel bijzondere toepassing bedacht voor hun drones. Afgelopen donderdag heeft een drone uitgerust met een warmtebeeldcamera ervoor gezorgd dat twee reekalveren opgemerkt werden die zich verscholen hadden in hoog weidegras. Het grasveld stond op het punt om gemaaid te worden.

Drone met warmtebeeldcamera

Een quadcopter voorzien van een warmtebeeldcamera

 

Volgens wildbeheerders Frank en Hans Spijkerman komen er jaarlijks honderden jonge reeën, hazen, konijnen en ander klein wild om in het maaiseizoen: uit schrik voor de maaimachines blijven de dieren plat in het gras liggen, waar de scherpe messen van de maaimachine ze vervolgens aan stukken malen. Dat is niet alleen sneu voor de dieren maar het is ook vervelend voor de boeren.

Herten in wei

Reeën verstoppen zich vaak in hoog weidegras. Vanuit de lucht kun je ze eenvoudig opmerken.

 

De gebroeders Borre kwamen op het idee om het maaiveld van tevoren te scannen met een drone, die op enkele tientallen meters hoogte boven het veld vliegt. Dankzij een speciale camera wordt eventueel wild eenvoudig opgespoord zodat de dieren tijdig verjaagd kunnen worden. Dit proces is extra eenvoudig dankzij een speciale app die het bedrijf voor dit doel ontwikkelde.

Infraroodbeeld weiland

App geeft met kleuren aan waar er dieren verstopt zitten

 

De gehele set (drone plus speciale camera) kost alles bij elkaar een paar duizend euro. Volgens de bedenkers van de set kan het systeem niet alleen gebruikt worden om wild op te sporen, maar zou bijvoorbeeld ook de brandweer geholpen zijn met een drone die vanuit de lucht kan zien waar een brand op het heetst is.

DroneLand ROC-light

One Response

Leave a Reply

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.