Drone behoedt herten van wisse dood in maaimachines

Roger en Xander Borre van Dronexpert hebben een wel heel bijzondere toepassing bedacht voor hun drones. Afgelopen donderdag heeft een drone uitgerust met een warmtebeeldcamera ervoor gezorgd dat twee reekalveren opgemerkt werden die zich verscholen hadden in hoog weidegras. Het grasveld stond op het punt om gemaaid te worden.

Drone met warmtebeeldcamera
Een quadcopter voorzien van een warmtebeeldcamera

 

Volgens wildbeheerders Frank en Hans Spijkerman komen er jaarlijks honderden jonge reeën, hazen, konijnen en ander klein wild om in het maaiseizoen: uit schrik voor de maaimachines blijven de dieren plat in het gras liggen, waar de scherpe messen van de maaimachine ze vervolgens aan stukken malen. Dat is niet alleen sneu voor de dieren maar het is ook vervelend voor de boeren.

Herten in wei
Reeën verstoppen zich vaak in hoog weidegras. Vanuit de lucht kun je ze eenvoudig opmerken.

 

De gebroeders Borre kwamen op het idee om het maaiveld van tevoren te scannen met een drone, die op enkele tientallen meters hoogte boven het veld vliegt. Dankzij een speciale camera wordt eventueel wild eenvoudig opgespoord zodat de dieren tijdig verjaagd kunnen worden. Dit proces is extra eenvoudig dankzij een speciale app die het bedrijf voor dit doel ontwikkelde.

Infraroodbeeld weiland
App geeft met kleuren aan waar er dieren verstopt zitten

 

De gehele set (drone plus speciale camera) kost alles bij elkaar een paar duizend euro. Volgens de bedenkers van de set kan het systeem niet alleen gebruikt worden om wild op te sporen, maar zou bijvoorbeeld ook de brandweer geholpen zijn met een drone die vanuit de lucht kan zien waar een brand op het heetst is.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Drone behoedt herten van wisse dood in maaimachines

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier