Incident

Drone veroorzaakt ongeval op Duitse autobahn

Een 47-jarige Duitse automobilist is enkele dagen geleden laat in de avond op een hobbydrone gebotst die laag boven de snelweg A40 vloog. Door de aanrijding ging zijn voorruit aan gruzelementen. De automobilist kwam er met de schrik vanaf.

Boven snelweg

Volgens de politie van Nordrhein-Westfalen ging het om een witte quadcopter met een doorsnede van 40 centimeter. De drone was ter hoogte van Bochum-Wattenscheid boven de snelweg beland, alwaar het toestel geraakt werd door een automobilist die net een afrit wilde nemen.

Na de botsing zette de automobilist zijn voertuig direct aan de kant en zag de aanleiding van het ongeluk een paar meter terug op de snelweg liggen. De politie is nog op zoek naar de bestuurder van de drone.

Het hobbymatig vliegen met kleine drones (onder de 5 kilo) is in Duitsland aan relatief weinig regels gebonden: men mag overal vliegen tot een hoogte van 100 meter mits men niet de buurt van vliegvelden komt en de drone binnen het zicht van de operator blijft. Het is verboden om over industriële complexen, ongelukken en mensenmenigten te vliegen. Ook dient men een ‘veilige afstand’ van (water)wegen aan te houden. De wetgeving zegt niets over het vliegen buiten de daglichtperiode.

Soortgelijk incident in Chili

Het is niet voor het eerst dat een drone voor een ongeluk op een snelweg zorgt. Enkele maanden geleden vond in Chili een aanrijding met een drone plaats. Die hing eveneens laag boven de snelweg. Een automobilist die verder niets met het ongeluk te maken had vond de drone waaraan een GoPro was bevestigd en zette de beelden op YouTube.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier