Nieuws

Drone helpt Texanen te ontkomen aan overstroming

Een tweetal mensen in nood is in Texas afgelopen week aan een hachelijke situatie ontkomen dankzij de inzet van een DJI Inspire 1 quadcopter. Het stel zat vast in hun stacaravan, omringd door snelstromend water als gevolg van een overstroming. De drone leverde een stuk touw af waarlangs reddingswerkers even later het onderkomen konden bereiken. Maar dat was niet de eerste reddingsactie van die dag.

De drone werd bestuurd door Garret Bryl, lid van de vrijwillige brandweer van de Joshua Fire Department. Nadat noodweer een buitenwijk van Fort Worth onder water had gezet twijfelde hij geen moment en trok eropuit met zijn gemodificeerde DJI Inspire 1 drone, die onder andere voorzien is van een zoeklicht.

Aanvankelijk hielp hij met zijn drone om een weggespoelde truck met daarin twee mensen te lokaliseren. De brandweer was al een half uur zonder succes op zoek naar de truck. Vanuit de lucht had Bryl de wagen binnen een halve minuut opgespoord. Vervolgens leidde hij met zijn drone de reddingsteam naar het voertuig. Beelden van deze actie zijn hieronder te bekijken.

Later die dag kon Bryl zijn drone nogmaals inzetten om mensen in nood te helpen. Een tweetal mensen was vast komen te zitten in een mobile home. Door het snelstromende water lukte het reddingswerkers niet om bij het huisje te komen, maar de drone bracht uitkomst door een stuk touw te droppen dat, eenmaal bevestigd aan het huis, letterlijk als life line gebruikt kon worden om hulpverleners in de buurt te brengen. Die konden het duo vervolgens uit hun benaderde positie bevrijden.

DJI Inspire helpt bij overstroming

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier