Nieuws

Brandweer Twente ‘niet gelukkig’ met dronevideo uitslaande brand

Een dronefilmpje van een uitslaande brand bij een opslagloods in Borne kan niet bepaald de goedkeuring wegdragen van het brandweerkorps in Twente. Dat meldt RTV Oost. Volgens een zegsvrouw van de brandweer levert de drone zowel een gevaar op voor de piloot zelf als voor de brandweerlieden. 

Volgens de woordvoerdster van de brandweer kunnen er tijdens een dronevlucht gevaarlijke stoffen zoals asbest terecht komen op de drone. Bovendien zou de drone vlam kunnen vatten en naar beneden kunnen storten. Maar volgens Pascal Nijland, die de beelden maakte, heeft hij nooit in de rook gevlogen en heeft hij bovendien niet boven de brandweerlieden gevlogen. De brandweer wil echter dat de politie onderzoek doet naar de vlucht.

Nijland maakte de video als amateur dronepiloot. Als hij zich aan de geldende regels heeft gehouden – de drone in het zicht houden, niet vliegen boven aaneengesloten bebouwing, mensenmenigten, industrieterreinen of wegen, en niet in de directe nabijheid van een vliegveld – dan is de grote vraag op welke basis hij bekeurd zou kunnen worden.

Brandweer zelf graag in de weer met drones

Overigens staat de brandweer zelf te popelen om gebruik te maken van drones tijdens brandbestrijding. Vanuit de lucht kan een drone uitgerust met een warmtebeeldcamera bijvoorbeeld snel inzichtelijk maken waar zich de haard van het vuur bevindt, zodat brandweerlieden effectiever kunnen blussen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “Brandweer Twente ‘niet gelukkig’ met dronevideo uitslaande brand

  • Terecht. Ik zag die beelden en dacht: wat een oelewapper, die piloot.

    Beantwoorden
  • Helaas is en blijft binnen de bebouwde kom vliegen en filmen commercieel en niet commercieel verboden.
    Er is voor binnen de bebouwde kom altijd een vergunning van de betreffende gemeente nodig die kan niet binnen enkele minuten aangevraagd worden.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier