BedrijvengidsOok ROC-light opleidingen en verzekeringen! Zoek bedrijf

Brandweer Twente ‘niet gelukkig’ met dronevideo uitslaande brand

Een dronefilmpje van een uitslaande brand bij een opslagloods in Borne kan niet bepaald de goedkeuring wegdragen van het brandweerkorps in Twente. Dat meldt RTV Oost. Volgens een zegsvrouw van de brandweer levert de drone zowel een gevaar op voor de piloot zelf als voor de brandweerlieden. 

Volgens de woordvoerdster van de brandweer kunnen er tijdens een dronevlucht gevaarlijke stoffen zoals asbest terecht komen op de drone. Bovendien zou de drone vlam kunnen vatten en naar beneden kunnen storten. Maar volgens Pascal Nijland, die de beelden maakte, heeft hij nooit in de rook gevlogen en heeft hij bovendien niet boven de brandweerlieden gevlogen. De brandweer wil echter dat de politie onderzoek doet naar de vlucht.

Nijland maakte de video als amateur dronepiloot. Als hij zich aan de geldende regels heeft gehouden – de drone in het zicht houden, niet vliegen boven aaneengesloten bebouwing, mensenmenigten, industrieterreinen of wegen, en niet in de directe nabijheid van een vliegveld – dan is de grote vraag op welke basis hij bekeurd zou kunnen worden.

Brandweer zelf graag in de weer met drones

Overigens staat de brandweer zelf te popelen om gebruik te maken van drones tijdens brandbestrijding. Vanuit de lucht kan een drone uitgerust met een warmtebeeldcamera bijvoorbeeld snel inzichtelijk maken waar zich de haard van het vuur bevindt, zodat brandweerlieden effectiever kunnen blussen.

DroneLand ROC-light

2 Comments

Leave a Reply

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.