Welgestelden niet gerust op opkomst drones

De opkomst van betaalbare cameradrones leidt in toenemende mate tot discussies over privacy. Met name rijken maken zich zorgen over al te nieuwsgierige mensen die drones gebruiken om een inkijkje te krijgen in hun leven. Want geen hekwerk is hoog genoeg om drones buiten de deur te houden, zo ondervonden enkele Amerikaanse celebraties onlangs.

Onder andere de riante optrekjes van Kim Kardashian, Barbara Streisand en Jennifer Lopez werden vanuit de lucht vastgelegd. De beelden tonen genadeloos aan dat de sterren hun gazonnen flink met water besproeien, terwijl Californië met één van de droogste perioden uit de geschiedenis kampt en er inmiddels boetes worden uitgevaardigd op het verkwisten van water.

Natuurlijk, het bespioneren van sterren is van alle tijden en de roddelbladen en –websites betalen nog altijd forse bedragen voor kiekjes van paparazzi. Maar nu dat een cameradrone nog maar een paar honderd dollar kost wordt het wel heel erg gemakkelijk om het leven van de rich and famous vanuit de lucht vast te leggen.

Voorheen waren het paparazzi in helikopters die beroemdheden grijze haren bezorgden, maar volgens advocate Rebecca Toman komt daar dus een bedreiging bij: “Rijke individuen en publieke figuren worden met nieuwe vormen van inbreuk op hun privacy geconfronteerd: drones.”

Foto: Flickr/Lars Plougmann
Foto: Flickr/Lars Plougmann
Wiebe de Jager

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is gecertificeerd (RPA-L) dronepiloot en beschikt over het ROC-light. In het najaar van 2018 was Wiebe als coach&jurylid verbonden aan het tv-programma 'Drone Masters'.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.