Nieuws

Drone brengt toeristische attracties binnen handbereik van thuisblijvers

Mensen die om wat voor reden dan aan huis gebonden zijn kunnen binnenkort toch een idee krijgen van toeristische attracties door op afstand een drone te besturen en de beelden live via een virtual reality headset te bekijken. Het systeem wordt aan de universiteit van Wenen ontwikkeld door Helmut Hlavacs.

Het idee is dat je dankzij het unieke vogelperspectief van de drone een goede indruk kunt krijgen van bekende gebouwen of archeologische sites zoals het Colloseum in Rome of de Vallei van de Tempels in zuid-west Sicilië. De thuisblijftoerist zet een virtual reality bril op en ziet vervolgens live het beeld dat door een drone wordt opgenomen.

Colloseum by drone

Middels een joystick kan de toerist vervolgens rondkijken, en als men het hoofd draait, dan draait de camera aan de drone gewoon mee. Daardoor krijg je het idee dat je fysiek aanwezig bent. Op zich is ’telepresence’ geen nieuw fenomeen, maar het idee om de camera door de lucht te laten vliegen onder een op afstand bestuurbare drone is wel vernieuwend.

Het vanuit huis bekijken van verre locaties zoals deze zijn vastgelegd door drones is al een populair tijdverdrijf dankzij websites als Travel by drone en Dronestagram. Met livestreaming van videobeelden komt daar een unieke interactieve ervaring bij. “Mensen van over de hele wereld zouden plekken kunnen bezoeken waar ze anders niet kunnen komen. Ideaal voor mensen die gehandicapt zijn, of simpelweg het geld niet hebben om verre reizen te ondernemen”, zegt Antonio Gentile, oprichter van de archeologische app-startup InformAmuse en mede-initiatiefnemer van het project tegen New Scientist.

VR bril

Maar voordat je vanuit je luie stoel drones kunt laten rondvliegen bij het Parthenon of rond de Eiffeltoren zijn er nog wel een aantal hindernissen te nemen. Naast de regelgeving die dergelijke toepassingen vooralsnog onmogelijk maakt moeten de drones ook veilig autonoom kunnen vliegen en in staat zijn om obstakels te ontwijken. Bovendien is het de vraag hoe rondzoemende drones veilig gecombineerd kunnen worden met reguliere bezoekers.

Inmiddels is het systeem uitgetest boven een open veld en in een nauw straatje, waarbij de drone door een operator dichtbij werd bediend. De volgende stap is om de afstand tussen drone en operator flink te vergroten. Daarbij moet er niet teveel vertraging ontstaan, anders wordt de kijker misselijk doordat de beelden achterblijven op het draaien van het hoofd, een fenomeen dat bekend staat als virtual reality sickness.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier