Nieuws

Nieuw type drone heeft geen GPS meer nodig voor navigatie

Een team van Mexicaanse wetenschappers heeft een navigatiesysteem voor drones ontwikkeld dat niet afhankelijk is van GPS signalen voor een goede werking. Het doel is om drones te ontwikkelen die autonoom kunnen vliegen op plaatsen met een slechte GPS ontvangst.

Jose Martinez Carranza

Het systeem wordt ontwikkeld aan het National Institute of Astrophysics, Optics and Electronics (INAOE) in Mexico. Voor de locatiebepaling wordt gebruikt gemaakt van sensoren zoals bewegingsmeters en gyroscopen, aangevuld met visuele informatie afkomstig van camera’s. Met behulp van deze informatie is een experimentele versie van een drone in staat om zelfstandig een route af te leggen zonder dat hiervoor een GPS signaal is vereist.

Volgens hoofdonderzoeker José Martínez Carranza hoeft de piloot alleen in actie te komen bij het opstijgen en het landen. Daarna neemt de drone de controle over. “Eenmaal opgestegen kan het toestel aan de hand van visuele waarnemingen zijn locatie bepalen. Deze informatie wordt vervolgens geanalyseerd door algoritmen die de vluchtcomputer aansturen. De drone kan daarna zelfstandig verder vliegen.”

RAFAGA drone

Het team werkt aan een toepassing waarbij videobeelden vanuit de drone live gestreamd kunnen worden naar een grondstation. Daardoor is het onder andere mogelijk om geautomatiseerde inspecties uit te voeren in gebouwen, iets wat met drones die afhankelijk zijn van GPS voor hun locatiebepaling niet mogelijk is.

In de toekomst moet het ook mogelijk zijn om de drones te kunnen bedienen met wearable devices. Zodoende kunnen de drones ingezet worden voor uiteenlopende civiele doeleinden zonder dat de operator een kundig dronepiloot hoeft te zijn.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier