Nieuws

Chinese scholieren tijdens examen in de gaten gehouden door drone

In de Chinese provincie Luoyang worden wel erg radicale maatregelen genomen om spiekende scholieren te betrappen: een drone gaat surveilleren tijdens de zogenaamde gaokao, een tweedaags examen aan de hand waarvan bepaald wordt wie er een prestigieuze vervolgopleiding mag gaan volgen.

Het examen is één van de meest stressvolle beproevingen denkbaar voor Chinese scholieren, meldt Wired. Het is dan ook niet vreemd dat de scholieren zich in alle bochten wringen om maar te kunnen spieken, waaronder het gebruik van slimme pennen waarmee vragen doorgesluisd worden naar hulptroepen op een andere locatie. Die geven de antwoorden vervolgens mondeling door via een oortelefoontje van de valsspelende scholier.

Tegen dit soort high-tech spiekactivitetein moet de drone gaan optreden. Honderden meters boven de examenzalen zal de drone radiosignalen oppikken en indien nodig kunnen inzoomen op de bron van de signalen, zodat een surveillant kan ingrijpen.

“We willen scholieren op elke mogelijk manier uit het hoofd praten om te spieken via moderne communicatiemiddelen”, ligt Zeng Ying Yong, voorzitter van de Luoyang Radio Authority toe. Scholieren die betrapt worden door de drone kunnen flinke straffen tegemoet zien en mogen drie jaar niet meer deelnemen aan het examen.

Anti-spiek drone

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier