ProProductnieuws

DJI kondigt binnenkort modulaire drone en uitwijksysteem Guidance aan

Naast het aanbod van drones voor de consumentenmarkt richt dronefabrikant DJI haar pijlen steeds meer op partijen die specifieke toepassingen voor drones willen ontwikkelen, zoals inspectie van installaties of het monitoren van gewassen. Dat wordt onderstreept door de introductie van de nieuwe Matrix 100 quadcopter, die volgens diverse bronnen zeer binnenkort zal worden aangekondigd. Ook brengt DJI een systeem op de markt dat drones in staat stelt om obstakels te vermijden.

De Matrix 100 wordt gekenmerkt door een modulaire opbouw. In tegenstelling tot ready to fly drones als de Phantom 3 en de Inspire 1 kan de gebruiker zelf kiezen met wat voor camera’s, sensoren, computers en communicatiemiddelen de quadcopter wordt uitgerust. Uitgerust met twee accu’s kan de drone tot veertig minuten in de lucht blijven (alhoewel dit gemeten is zonder extra payload). Daarmee is de Matrix 100 een ideaal platform voor bedrijven die specifieke toepassingen willen ontwikkelen voor UAVs, zonder zich te hoeven bekommeren om het drone-platform zelf.

DJI Matrix 100

De Matrix 100 wordt verder gekenmerkt door het gebruik van lichtgewicht carbonfiber materiaal voor het frame en een nieuw ontwikkeld dempingsmateriaal, dat ervoor moet zorgen dat de trillingen als gevolg van het ronddraaien van de propellers niet worden overgebracht op het frame. Verder is de Matrix 100 uitgerust met de N1 flight controller (met geïntegreerde Lightbridge voor het overbrengen van camerabeelden) die in ideale omstandigheden een bereik van 2 kilometer moet garanderen.

Speciaal voor luchtfotografen en aerial filmproducers is het mogelijk om de Matrix 100 uit te rusten met een X3 Camera bijbehorende gimbal, die filmen in 4K en foto’s in een resolutie van 12 megapixels mogelijk maakt.

Guidance
Extra spannend is het feit dat de Matrix 100 uitgerust kan worden met Guidance, een nieuw systeem dat eveneens zeer binnenkort verkrijgbaar zal zijn. Kort gezegd is Guidance een module waarbij ultrasoonsensoren, camera’s en speciale algoritmes ervoor zorgen dat een drone dat over dit systeem beschikt in volle vlucht obstakels kan detecteren en ontwijken. Daarnaast kan een drone voorzien van Guidance zelfs zonder GPS signaal zijn positie bepalen, middels analyse van de omgeving.

DJI Guidance

Guidance is bedoeld als add-on voor bestaande drones. In eerste instantie zal Guidance direct samenwerken met de Matrix 100. Dankzij de DJI SDK kunnen externe developers Guidance ook integreren in andere systemen en specifieke toepassingen ontwikkelen waarbij realtime data van Guidance wordt gebruikt.

Het spreekt voor zich dat zowel de Matrix 100 als Guidance niet bedoeld zijn voor amateur dronepiloten. Daar zijn de prijskaartjes ook niet naar: de advies verkoopprijs van de Matrix 100 bedraagt € 3,299,- (zonder camera, gimbal, etc), terwijl de Guidance module € 1.099,- moet gaan kosten. De nieuwe producten zouden medio juni verkrijgbaar moeten zijn.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier