Geïrriteerde brandweerman spuit drone uit de lucht

Een flinke brand kan altijd rekenen op veel belangstelling van het publiek. En nu dat drones alomtegenwoordig worden, komt het ook steeds vaker voor dat nieuwsgierige dronepiloten hun toestel de lucht insturen om vanuit de lucht beelden te maken. De brandweer kan dat echter niet altijd even goed waarderen. Een Amerikaanse brandweerman ging zelfs zover om zijn spuit even op een nabijvliegende drone te richten, met een kapotte camera tot gevolg.

Dronepiloot John Thompson doet op Facebook verslag van het incident. “Ik was al ruim tien minuten aan het filmen bij een uitslaande brand in een woonhuis aan de Colden Hill Road. Op een gegeven moment richtte één van de brandweermannen zijn spuit op mijn drone, in een poging om het toestel uit de lucht te schieten. Ik vind dit erg onprofessioneel gedrag, en het lijkt erop dat de camera van mijn drone die $ 2.200 kostte nu kapot is.”

Brandweerman spuit drone uit de lucht

Ook in Nederland klaagt de brandweer over drones die vanuit de lucht opnamen maken van branden. Onlangs nog werd er door de politie van Borne een onderzoek ingesteld naar een filmpje van een brand, gefilmd door een drone. Volgens de brandweer kunnen drones zowel een gevaar vormen voor de piloot als voor de brandweerlieden en ziet men daarom liever dat consumenten hun toestel aan de grond laten staan.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

3 gedachten over “Geïrriteerde brandweerman spuit drone uit de lucht

 • 6 juni 2015 om 11:28
  Permalink

  Flauw van die brandweer man maar ja, als het gebeurd gaat die nog twee keer dichterbij. Snapt het niet. Camera deed het nog perfect bij landing…

  Beantwoorden
 • 10 juni 2015 om 12:21
  Permalink

  Ik snap het niet zo. Ze willen zelf ook gaan werken met drones. Wordt een duur grapje zo als ze die elke keer uit de lucht spuiten. Wat een kinderachtige lui heb je toch ook op deze wereld. Gevaarlijk voor een Brandweer man ….hoezo ze hebben toch een helm op.

  Beantwoorden
 • 13 januari 2020 om 19:23
  Permalink

  Val die mensen niet lastig en laat ze hun werk kunnen doen.
  Sensatiezoeker die drone piloot, beetje andermans ellende filmmen.

  Groet Jan.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier