ProProductnieuws

DJI kondigt aerial ontwikkelplatform Matrice 100 aan

Vorige week al berichtten we over de aanstaande lancering van een nieuwe drone uit de koker van DJI. Maar het woord ‘drone’ schiet eigenlijk te kort voor het systeem Matrice 100 dat DJI vandaag officieel heeft aangekondigd. De M100 bestaat uit een multirotorplatform waaraan uiteenlopende sensoren bevestigd kunnen worden, aangevuld met een softwareontwikkelkit. Met het systeem kunnen externe ontwikkelaars de meest uiteenlopende toepassingen ontwikkelen voor de drone.

DJI Matrice 100

Het klinkt misschien paradoxaal, maar het minst opwindende onderdeel van de drone-revolutie is de drone zelf. Natuurlijk, een drone moet vooral betrouwbaar zijn, liefst zo lang mogelijk in de lucht kunnen blijven hangen en gebruiksvriendelijk te bedienen zijn. De afgelopen jaren is er op al deze vlakken veel vooruitgang geboekt. Maar waar het eigenlijk om draait zijn de toepassingen van drones, en die zijn legio.

Het aantal toepassingen is zelfs zo divers – van inspectie van infrastructuur tot het opsporen van stropers, van noodhulp na rampen tot crowd control en beveiliging – dat je als dronefabrikant niet meer met één one size fits all oplossing wegkomt. Iedere toepassing vraagt namelijk om specifieke sensoren en een eigen workflow en integratie met andere softwaretoepassingen. Wat de eindgebruiker eigenlijk wenst is een platform dat naar believen aangepast en uitgebreid kan worden, geen kant en klaar systeem dat niet op maat gemaakt kan worden.

DJI Matrix 100

Dat bewoog DJI, dat inmiddels bijzonder veel ervaring heeft met het produceren van gebruiksvriendelijke multirotors, tot het ontwikkelen van de Matrice 100, een vliegend multi-purpose ontwikkelplatform. De basis van de M100 wordt gevormd door een frame in quadcopterconfiguratie plus vluchtcomputer en aandrijving. Dit frame kan naar wens worden voorzien van één of twee accu’s en camera’s en sensoren naar wens van de gebruiker.

Gebruik maken van de DJI SDK – het softwareontwikkelplatform van DJI waarover we al eerder schreven – kunnen dienstverleners snel toepassingen ontwikkelen voor drones, zonder dat ze veel verstand van de drone zelf hoeven te hebben. De drone is hier dus echt maar een schakeltje in een totaaloplossing, waarbij de focus ligt op systeemintegratie en uitbreidingsmogelijkheden.

Extra interessant is dat de M100 uitgerust kan worden met Guidance, een systeem dat sense and avoid-functionaliteit toevoegt aan de quadcopter. Door middel van ultrasoonsensors en camera’s kan Guidance de omgeving in de gaten houden en ervoor zorgen dat de M100 zonder te botsen een traject met obstakels aflegt.

DJI Guidance

Het moge duidelijk zijn dat de Matrice 100 en Guidance zijn geen vervanging zijn voor consumentendrones als de Phantom 3 en de Inspire 1. De kans is natuurlijk wel groot dat bijvoorbeeld obstakeldetectie op een gegeven moment terugkomt in consumentenhardware.

Eerste toepassing: automatische parkeercontrole
Een eerste voorbeeld van een toepassing waarbij gebruik werd gemaakt van de Matrice 100 is een geautomatiseerde parkeercontrole, in samenwerking met Intel ontwikkeld door de Fudan University in Shanghai. De drone legt automatisch een bepaald traject af en fotografeert ondertussen kentekens van de geparkeerde auto’s. Zodra een kenteken niet herkend wordt dan gaat er een seintje naar de parkeerwachters, die vervolgens verdere actie kunnen ondernemen.

Parkeercontrole met DJI M100

Wie wil experimenteren met de Matrice 100 is € 3.599,- kwijt voor de quadcopter zelf, en dat is nog zonder gimbal en camera. Het Guidance systeem kost nog eens € 1.099,- extra.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier