NieuwsPro

Drone-hulpverlening na aardbeving Nepal goed op gang

Het is alweer ruim een maand geleden dat Nepal werd getroffen door een flinke aardbeving, die een groot deel van het land in puin legde. Binnen enkele dagen waren er volop dronevideo’s van het getroffen gebied te zien, zodat de omvang van de ramp snel duidelijk werd. Het bedrijf Skycatch is inmiddels volop aan het werk om met een tiental op maat gemaakte Skycatch Relief drones de schade aan gebouwen, infrastructuur en erfgoed op een gestructureerde manier in kaart te brengen.

Skycatch team

Om de operatie in goede banen te leiden heeft Skycatch de handen ineengeslagen met het Nepalese departement voor archeologie en andere nationale overheidsorganisaties, non-profit organisaties, Unesco en de Wereldbank. Om het project succesvol te laten verlopen moest het team eerst zien te beschikken over alle benodigde documenten, ontheffingen en vergunningen om überhaupt te mogen vliegen. Dat was na enkele dagen rond, evenals de bouw van tien customized Skycatch Relief drones die momenteel volop worden ingezet.

Skycatch team in Kathmandu

Inmiddels is het team van dronepiloten hard aan de slag om de stabiliteit van scholen en ziekenhuizen in kaart te brengen. Daarna zullen elf zwaar getroffen gebieden vanuit de lucht gefotografeerd worden. De foto’s en 3D modellen van elke locatie komen in hoge resolutie (en voor iedereen toegankelijk) beschikbaar via het Skycatch Relief Dashboard.

Skycatch drones boven Kathmandu

Tot slot zullen schade assessments worden gemaakt van diverse World Heritage sites, die door Unesco gebruikt kunnen worden als basis voor het plannen van toekomstige conservatie- en restauratiewerkzaamheden. Ook zal er met lokale vrijwilligers worden bekeken welke logistieke strategie het best gevolgd kan worden in de zwaarst getroffen gebieden in Kathmandu. Uiteindelijk wil Skycatch graag permanente toestemming om in andere delen van Nepal te mogen vliegen om zodoende het werk te kunnen voortzetten.

(bron: Skycatch blog)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier