Productnieuws

Maak van je iPhone een iDrone

Een gemiddelde smartphone beschikt eigenlijk over alle sensoren en computing power die je nodig hebt om een drone aan te sturen: bewegingssensoren, elektronisch kompas, GPS, camera en natuurlijk een snelle processor. Het is dan ook niet vreemd dat er al drones worden ontwikkeld die je smartphone als kloppend hart gebruiken. Eén zo’n idee is iDrone Lab, een bouwpakket waarmee je je iPhone omtovert in een intelligente quadcopter.

iDrone

Met iDrone Lab beschik je over een drone die vanuit de lucht foto’s en video’s kan maken, gebruik makend van de hardware van je iPhone. Volgens de makers kan de iDrone automatisch opstijgen en landen en is de drone zelfs in staat om obstakels te ontwijken. Daarnaast beschikt de app die de iDrone aanstuurt over de mogelijkheid om een voorgeprogrammeerd traject af te leggen of de eigenaar van de iDrone automatisch te volgen (ook wel bekend als ‘follow-me’).

Het voordeel van de oplossing waarbij een iPhone wordt gebruikt als kloppend hart van de drone is dat je de drone eenvoudig van nieuwe functionaliteiten kunt voorzien; dat is slechts een kwestie van de iDrone app updaten. De app is open source zodat iedereen kan bijdragen aan de ontwikkeling van de software of nieuwe toepassingen kan toevoegen.

iDrone iPhone camera

Met de meegeleverde accu zou de iDrone zo’n 15-20 minuten moeten kunnen vliegen. Het iDrone pakket komt beschikbaar voor zowel de iPhone 5 als de iPhone 6. Maar voordat je naar de winkel rent om het pakket aan te schaffen; vooralsnog is de iDrone een productidee, het is nog niet zo dat je de iDrone al kunt bestellen –als het al ooit zover komt.

Want hoewel het concept van de iDrone zeker innovatief te noemen is, plaatsen we vraagtekens bij de praktische haalbaarheid van het idee. Want veel mensen zijn bijzonder verknocht aan hun iPhone en je moet er niet aan denken dat je je telefoon weg ziet vliegen tijdens een ongelukkige fly-away, om van een crash nog maar niet te spreken. Daarnaast wordt uit de omschrijving niet duidelijk hoe je de iDrone nu bestuurt als deze eenmaal airborne is.

Of de iDrone nu realistisch is of niet, het idee dat je bestaande hardware kunt gebruiken als basis voor een drone is zeker een richting waar we nog veel innovatie kunnen verwachten. Heel wat hobbyisten maken al gebruik van goedkope Raspberry Pi’s en Arduino microcontrollers om hun DIY drones aan te sturen. En ook het gebruik van (oude) smartphones kan in de zelfbouwhoek waarschijnlijk op veel enthousiasme rekenen.

Het iDrone Lab pakket zou bestaan uit de volgende onderdelen:

 • 4 brushless motoren van 35W elk
 • 4 electronic speed controllers (ESCs)
 • 4 GWS propellers
 • 5 servo’s
 • Bluetooth BLE microcontroller
 • 4 infrarood obstakel sensoren
 • Ultrasonische hoogtemeter
 • 2 LED spotlights van 3W elk
 • Navigatie verlichting
 • Lipo Pack 1500mAh (of 2000mAh)
 • USB port met USB Lipo charger

In totaal (dus met telefoon) zou de drone zo’n 380 gram wegen, uiterst lichtgewicht dus. De iDrone maakt gebruik van de volgende specs en features van je iPhone:

 • 8 megapixel foto’s (3263×2448 pixels)
 • Autofocus
 • Gezichtsherkenning
 • Panorama
 • 1080p HD video opnamen (30 fps)
 • Video stabilisatie
 • Video en foto geotagging
 • Realtime streaming van video via internet
 • 3-assige gyroscoop
 • 3-assige versnellingsmeter
 • 3-assig elektronisch kompas
 • Druk en temperatuursensoren
Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier