BedrijvengidsOok ROC-light opleidingen en verzekeringen! Zoek bedrijf

Organisatie Intents Festival beklaagt zich over dronevideo

Een video van een festival dat vorige week plaatsvond in Oisterwijk heeft geleid tot klachten van de organisatie van het festijn. Op Oisterwijk Nieuws is te lezen dat de organisatie van het Intents Festival vindt dat de dronepiloot de helikopter die door de organisatie was ingehuurd – en daarmee indirect het 15.000 koppige publiek – in gevaar heeft gebracht.

De organisatie wil nu dat de video van YouTube wordt verwijderd en overweegt om juridiche stappen te ondernemen en aangifte te doen bij de luchtvaartpolitie. De betreffende dronepiloot bestrijdt echter dat hij in overtreding was en wil de video dan ook niet verwijderen:

“De regelgeving van een UAV of Drone zijn heel duidelijk: tot 1 juli a.s mag een hobbymatige vlucht tot een maximale hoogte van 300 meter. Een helikopter zoals die van Intents heeft een minimale hoogte van 300 meter (luchtruim). Het zou dus theoretisch kunnen dat ze elkaar treffen op 300 meter hoogte. Om dit te voorkomen het ik de drone softwarematig geprogrammeerd op een maximale hoogte van 250 meter. Zo blijft er 50 meter speling en kan er dus geen gevaar optreden. Luchtverkeer krijgt bovendien voorrang op drones. Op het moment dat de helikopter in beeld kwam heb ik niet vanaf grote hoogte gefilmd. Deze opnames van 250 meter hoog zijn pas na het landen van de helikopter gemaakt.”

Volgens de maker van de video zijn ook de andere regels die gelden voor het hobbymatig vliegen met drones niet overtreden, waaronder het verbod op vliegen boven mensenmenigten en de bepaling die stelt dat een drone tijdens de vlucht in het zicht gehouden moet worden.

Of er ten tijde van het festival een tijdelijke no-fly zone boven het terrein was ingesteld is niet bekend. Als dat het geval is dan zou de dronepiloot inderdaad in overtreding zijn; zo niet dan zou de organisatie wellicht nalatigheid verweten kunnen worden, gezien het feit dat er blijkbaar wel voorzien was dat er met een eigen helikopter boven he festivalterrein gevlogen zou worden.

8 Comments

  1. Wiebe de Jager

Leave a Reply

Skytools
Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.