Organisatie Intents Festival beklaagt zich over dronevideo

Een video van een festival dat vorige week plaatsvond in Oisterwijk heeft geleid tot klachten van de organisatie van het festijn. Op Oisterwijk Nieuws is te lezen dat de organisatie van het Intents Festival vindt dat de dronepiloot de helikopter die door de organisatie was ingehuurd – en daarmee indirect het 15.000 koppige publiek – in gevaar heeft gebracht.

De organisatie wil nu dat de video van YouTube wordt verwijderd en overweegt om juridiche stappen te ondernemen en aangifte te doen bij de luchtvaartpolitie. De betreffende dronepiloot bestrijdt echter dat hij in overtreding was en wil de video dan ook niet verwijderen:

“De regelgeving van een UAV of Drone zijn heel duidelijk: tot 1 juli a.s mag een hobbymatige vlucht tot een maximale hoogte van 300 meter. Een helikopter zoals die van Intents heeft een minimale hoogte van 300 meter (luchtruim). Het zou dus theoretisch kunnen dat ze elkaar treffen op 300 meter hoogte. Om dit te voorkomen het ik de drone softwarematig geprogrammeerd op een maximale hoogte van 250 meter. Zo blijft er 50 meter speling en kan er dus geen gevaar optreden. Luchtverkeer krijgt bovendien voorrang op drones. Op het moment dat de helikopter in beeld kwam heb ik niet vanaf grote hoogte gefilmd. Deze opnames van 250 meter hoog zijn pas na het landen van de helikopter gemaakt.”

Volgens de maker van de video zijn ook de andere regels die gelden voor het hobbymatig vliegen met drones niet overtreden, waaronder het verbod op vliegen boven mensenmenigten en de bepaling die stelt dat een drone tijdens de vlucht in het zicht gehouden moet worden.

Of er ten tijde van het festival een tijdelijke no-fly zone boven het terrein was ingesteld is niet bekend. Als dat het geval is dan zou de dronepiloot inderdaad in overtreding zijn; zo niet dan zou de organisatie wellicht nalatigheid verweten kunnen worden, gezien het feit dat er blijkbaar wel voorzien was dat er met een eigen helikopter boven he festivalterrein gevlogen zou worden.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

9 gedachten over “Organisatie Intents Festival beklaagt zich over dronevideo

 • 11 juni 2015 om 16:26
  Permalink

  Als de drone-piloot toe geeft dat hij op 250 meter zat, is hij in overtreding; de nieuwe regelgeving zegt dat het alleen is toegestaan tot 300 meter te vliegen op een bij de KNVvL aangesloten modelvliegveld. Daarbuiten is de maximale vlieghoogte voor “drones” vastgesteld op 120 meter.

  In artikel 2 van de regelgeving staat ook dat er niet boven o.a. menigten/mensenmassa’s gevlogen mag worden.

  Beantwoorden
 • Avatar foto
  11 juni 2015 om 16:59
  Permalink

  @Martijn De Regeling modelvliegen houdt tot 1 juli een maximale hoogte aan van 300 meter (buiten modelvliegvelden); per 1 juli wordt dit 120 meter. Dit is dus geen argument. En uit de video kan volgens mij niet opgemaakt worden dat de dronepiloot boven de menigte heeft gevlogen.

  Beantwoorden
 • 11 juni 2015 om 19:24
  Permalink

  Tja…… als je telkens dit soort dingen op zoekt kan je dit verwacht.
  Zo heeft hij onlangs ook over een pretpark gevlogen waarvan het filmpje in no-time pleite was.
  ‘T was een kwestie van tijd. …
  Gevalletje … eerst denken. … dan doen 😉

  Beantwoorden
 • 11 juni 2015 om 22:46
  Permalink

  Kom op jongens, het zijn mooie beelden en in mijn optiek heeft de drone piloot geen gevaar veroorzaakt. Nederland regeltjesland… terwijl in Duitsland de regels voor vliegen bij vliegvelden zelfs versoepeld worden, lopen we hier weer te zeuren om niets…!

  Beantwoorden
 • 12 juni 2015 om 01:38
  Permalink

  Ik vind dat de piloot an sich netjes vliegt en ik denk dat hij de mensen ook niet echt in gevaar heeft gebracht.

  Ik ben echter bang dat de piloot toch echt in overtreding is omdat hij de regels overtreed. Hij zou -met de regels die nu gelden- ten aller tijden tenminste 150 meter horizontaal afstand moeten houden van mensen menigtes. Dat gebeurd hier niet altijd.

  Ik zag de helicopter in de video voorbij komen en ik vermoed dat deze helicopter wel een vergunning had om daar op lage hoogte te mogen vliegen (Helicopter piloten spotten niet vaak met de regels, daarvoor is hun brevet te duur).

  De youtube pagina van Wouw suggereert dat Wouw vaker vluchten met baat maakt. Als de rechter het aannemelijk vindt dat Wouw ook deze video met baat heeft gemaakt dan wordt de vlucht als zakelijke vlucht aangemerkt en dan krijgt hij er een paar problemen/overtredingen bij. Hij is -naar eigen zeggen- hoger dan 120 meter gegaan. Hij heeft waarschijnlijk geen ontheffing aangevraagd, heeft geen notice to airman gedaan en heeft waarschijnlijk geen toestemming van de burgemeester gevraagd.

  Als Wouw al niet aan de hoogste boom wordt opgehangen voor dit ene filmpje, dan staan er voldoende video’s op zijn youtube pagina en op de website (http://www.woutvandewouw.nl/) om nog behoorlijk wat nare gesprekken met jusitie over te kunnen krijgen.

  Rechters zijn echter veelal redelijke mensen, als dit wouw’s eerste gemelde overtreding is dan zal men Wouw flink op de vingers tikken en zal de boete dit keer wellicht mee vallen.

  Let wel; dit is als je de huidige wet en regelgeving digitaal toepast..

  Als de rechter een goede bui heeft dan ziet hij e.e.a. wellicht nog door de vinger, omdat er per 1 oktober a.s. weer een nieuwe wet komt waarin staat dat zakelijke fotografen na 1 okt geen vergunning meer hoeven aan te vragen als zij zakelijk met een zgn. mini-drone tot beperkte hoogte en afstand in de rondte mogen vliegen.

  Ik denk echter dat Wou het -met de internet aandacht- de instanties ondertussen wel redelijk onmogelijk maakt om e.e.a. met een sisser af te kunnen laten lopen. Hij lijkt al al een tijdje in het grijze gebeid te bewegen en wellicht is een formele aangifte de spreekwoordelijke druppel die de justiele emmer gaat laten overlopen.

  Het doet zijn zaak geen goed dat hij een fotograag is (als we het hier over dezelfde wouw hebben als die van de gelijknamige website), met een aantoonbaar zakelijk belang. Hij zou – zeker na de domtoren affaire- beter hebben moeten weten en dat zal een rechter hem geheid stevig aanrekenen.

  Waarschijnlijk had hij er handiger aan gedaan als hij het filmpje bij de eerste oproep meteen had verwijderd en luidskeels “sorry, zal het -tot 1 okt a.s.- niet meer doen” had geroepen.

  Ik vind zelf dat Wouw niet aan de paal genageld moet worden. Hij moet wel -tot 1 oktober a.s.- ophouden met vluchten met baat of aan de regels gaan voldoen die daarvoor gelden. Vanaf 1 juli a.s. mag hij -net als ieder ander- niet meer hoger dan 120 meter vliegen.

  Beantwoorden
  • 12 juni 2015 om 18:58
   Permalink

   Beste Jeroen,

   Ik wil even een onduidelijkheid uit de wereld helpen. Ik heb nog nooit commercieel gevlogen, alles is hobbymatig. Ik heb dus tevens ook geen baat bij de video’s… en mag dus zonder toestemming gewoon tot een hoogte van 300m vliegen. (tot 1 juli a.s)

   http://www.woutvandewouw.nl is een bedrijf van mijn vader (ook Wout van de Wouw SR) die zich niet bezig houd met drone vluchten maar met fotobewerking.

   In mijn video’s of op mijn facebookpagina/youtube kanaal staan ook geen verwijzing naar woutvandewouw.nl

   Beantwoorden
   • 12 juni 2015 om 20:26
    Permalink

    Ik ging er onterecht van uit dat de beide “wouws luchtopnames” en “woutvanderwouw” dezelfde persoon waren. Mijn welgemeend excuus voor de hierdoor veroorzaakte verwarring.

    Inderdaad, als hobby piloot mag je tot 1 juli a.s. tot max. 300 meter hoogte. Het enige waar men dan nog over zou kunnen vallen is het vliegen binnen een horizontale afstand van 150 meter vanaf menigtes en/of bebouwing.

    Beantwoorden
 • 22 augustus 2015 om 20:55
  Permalink

  Ik sta persoonlijk aan de kant van Wout. In dit filmpje heb ik de indruk dat hij de regels voldoende naleeft en zo gul zijn de regels in Nederland al niet. Echter, ik denk dat het goed is om naast de officiële regelgeving ook een soort algemene gedragsregels te hebben.
  Privacy wordt door de wet niet gewaarborgd maar het lijkt me nuttig om daar wel breed rekening mee te houden. Als ik in de schoenen van Wout stond, dan zou ik vriendelijk voorzien in de wens van de organisator om het filmpje van Youtube af te halen. Ik zie niet waarom je het conflict in dit geval niet zou vermeiden. Sterker nog, ik zou de organisator aanbieden om geheel gratis en on-commercieel de volgende keer opnamen te maken en aan te bieden.

  Beantwoorden
 • 16 april 2020 om 18:35
  Permalink

  Het is in het geheel niet van belang wat iedereen oppert of er nu gevaar is, het gevaar dat kan onstaan.
  Dit heeft veel meer met bewustwording te maken. De afwijkende regel van 120 meter vlieghoogte is juist bedoeld voor hobbyisten die dit in verenigingsverband op een vereningingsveldje willen doen. Die zijn op icao kaarten aangegeven. Er is geen mens die er rekening mee houdt in een bemande kist dat er buiten die gebieden plotseling een onverlaat zijn drone op 1000 ft laat vliegen. Gewoon onverantwoord.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier