Beheerder vuurtoren Texel is overlast door drones zat

Een drone die tegen de vuurtoren op Texel aanvloog en daarna op de grond crashte houdt de gemoederen op het eiland flink bezig. Volgens bewoners vliegen er steeds vaker drones rond de vuurtoren en is het niet voor het eerst dat er een drone neerstort. De beheerder van de vuurtoren maakt zich grote zorgen over de veiligheid.

Crash na RTH

In een filmpje dat is geplaatst op de website van RTV Noord Holland is te zien hoe een dronepiloot de controle over zijn drone kwijtraakt, waarna het toestel automatisch terugvliegt naar het opstijgpunt (return to home) en daarbij tegen de vuurtoren aanvliegt. De gecrashte drone werd vervolgens door een omwonende naar de politie gebracht.

Vuurtoren Texel filmpje

Tegenover RTV Noord Holland verklaart de beheerder van de vuurtoren ‘helemaal klaar te zijn’ met de drones. “Als ze tegen de vuurtoren aanbotsen en er staat publiek onder dan is er een groot probleem. Men kan zich flink bezeren aan de ronddraaiende propellers. Daarnaast staat er radar- en zendapparatuur op de toren die stuk kunnen gaan.”

De beheerder waarschuwt dronepiloten die plannen hebben om de vuurtoren vanuit de lucht te filmen of fotograferen: “Het mag gewoon niet en het is gevaarlijk voor het publiek van de vuurtoren en de omwonenden.”

Bebouwing

In Nederland is het niet toegestaan om met een drone boven aaneengesloten bebouwing te vliegen. Die definitie roept nog wel eens vragen op. Navraag bij het ministerie leert dat met ‘aaneengesloten bebouwing’ niet alleen steden, dorpen en verzamelingen huizen worden bedoeld, maar ook: elke ruimte die vast gebruikt wordt voor huisvesting, commerciële activiteiten of recreatie.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

6 gedachten over “Beheerder vuurtoren Texel is overlast door drones zat

 • 12 juni 2015 om 17:00
  Permalink

  Mag ik het eerlijk zeggen wat een sukkel zeg deze drone piloot. Als je go home instelt doe het dan hoog genoeg. Dit soort gasten verpesten het voor de mensen die het wel snappen. Volgens mij mag je trouwens gewoon vliegen in de buurt van deze vuurtoren. Dat zou beteken dat je nergens meer mag vliegen want overal staat er hier wel een huis in dit volle landje. Overheen vliegen en omheen vliegen is wel een groot verschil.

  Beantwoorden
  • 15 juni 2015 om 07:18
   Permalink

   De piloot stelde RTH niet in, hij verloor het contact waardoor de drone dat automatisch deed. Daarmee lijkt hij toch wel een overtreding te hebben begaan: het is waarschijnlijk dat hij de drone niet in het zicht had, wat ook een vereiste is. Ik weet niet om welke drone dit gaat, maar die van mij verliest tot 500 m in ieder geval niet het signaal en in dat geval kan ik hem al bijna niet meer zien…

   Beantwoorden
   • 16 juni 2015 om 16:04
    Permalink

    Nou hij heeft hem wel degelijk niet hoog genoeg ingesteld. Als je hem hoog genoeg instelt dan stijgt hij eerst op en komt dan naar huis. Tenminste mijn phantom wel.

    Beantwoorden
 • 13 juni 2015 om 06:05
  Permalink

  Deze vuurtorenbeheerder heeft de bel wel horen luiden, maar weet duidelijk niet waar de klepel hangt.

  Beantwoorden
 • 9 mei 2016 om 17:19
  Permalink

  Doe even normaal mensen als je zo dicht bij een draaiende en dus uitzendende radarscanner gaat vliegen ben je gewoon gestoord bezig zon radar pakt schepen (echo s) op van minstens 50 km ver en meer zeker als hij zo hoog staat en als je op een mtr afstand in de scanner kijkt kun je oog beschadiging oplopen . En dan ga je precies in de beam vliegen van de radar scanner wel sorry hoor maar das succes verzekerd in negatieve zin dan wel. Ik denk zelfs al je te dichtbij komt het de software van de drone kan ontregelen. Ik zelf vlieg (als zeeman)ook wel eens op zee met mn drone maar zet altijd eerst de radar op standeby en marifoons mogen aan staan maar jongens even niet zenden

  Beantwoorden
 • 28 november 2018 om 00:41
  Permalink

  Plus je vliegt daar ook over mensen die op de weg voor de vuurtoren en op het strand lopen. Ik heb op deze plek ook opnames gemaakt, gelukkig zonder te crashen en in een periode dat de vuurtoren is gesloten 😉

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier