BedrijvengidsOok ROC-light opleidingen en verzekeringen! Zoek bedrijf

Beheerder vuurtoren Texel is overlast door drones zat

Een drone die tegen de vuurtoren op Texel aanvloog en daarna op de grond crashte houdt de gemoederen op het eiland flink bezig. Volgens bewoners vliegen er steeds vaker drones rond de vuurtoren en is het niet voor het eerst dat er een drone neerstort. De beheerder van de vuurtoren maakt zich grote zorgen over de veiligheid.

In een filmpje dat is geplaatst op de website van RTV Noord Holland is te zien hoe een dronepiloot de controle over zijn drone kwijtraakt, waarna het toestel automatisch terugvliegt naar het opstijgpunt (return to home) en daarbij tegen de vuurtoren aanvliegt. De gecrashte drone werd vervolgens door een omwonende naar de politie gebracht.

Vuurtoren Texel filmpje

Tegenover RTV Noord Holland verklaart de beheerder van de vuurtoren ‘helemaal klaar te zijn’ met de drones. “Als ze tegen de vuurtoren aanbotsen en er staat publiek onder dan is er een groot probleem. Men kan zich flink bezeren aan de ronddraaiende propellers. Daarnaast staat er radar- en zendapparatuur op de toren die stuk kunnen gaan.”

De beheerder waarschuwt dronepiloten die plannen hebben om de vuurtoren vanuit de lucht te filmen of fotograferen: “Het mag gewoon niet en het is gevaarlijk voor het publiek van de vuurtoren en de omwonenden.”

In Nederland is het niet toegestaan om met een drone boven aaneengesloten bebouwing te vliegen. Die definitie roept nog wel eens vragen op. Navraag bij het ministerie leert dat met ‘aaneengesloten bebouwing’ niet alleen steden, dorpen en verzamelingen huizen worden bedoeld, maar ook: elke ruimte die vast gebruikt wordt voor huisvesting, commerciële activiteiten of recreatie.

DroneLand ROC-light

5 Comments

Leave a Reply

Skytools
Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.