BedrijvengidsOok ROC-light opleidingen en verzekeringen! Zoek bedrijf

Weekendoverpeinzing: is Nederland te dichtbevolkt voor drones?

Als je de berichtgeving op Dronewatch een beetje volgt, lees je regelmatig dat niet iedereen even blij is met de opmars van drones. Meestal gaat het om gevallen waarbij hobbydrones in de buurt van mensen of gebouwen vliegen, maar ook wegvliegende drones en crashes leiden tot ongerustheid. Dat roept de vraag op: is Nederland wel een geschikt land om hobbymatig te vliegen met drones?

De opmars van drones is bijzonder snel gegaan. Door technologische ontwikkelingen en dalende prijzen komt het vliegen met een multirotor bijna binnen ieders handbereik. En als kersverse eigenaar van een drone wil je natuurlijk maar één ding: snel de lucht in, en als er een camera onder je drone hangt, naar mooie plekjes om foto’s en filmpjes te maken. En in ons dichtbevolkte land betekent dat helaas al snel dat mensen aanstoot gaan nemen aan drones.

Feit is dat bij bijzondere gebouwen of toeristische trekpleisters steeds vaker drones gesignaleerd worden. Want weilanden en lege oefenterreinen zijn nu eenmaal niet zo fotogeniek. En dat is waar de schoen wringt: naarmate er vaker drones – waarvan er ongetwijfeld af en toe één neerstort – gesignaleerd worden nabij gebouwen of toeristische hotspots zal er vaker maatschappelijke onrust ontstaan en de roep om een verbod op hobbydrones of strengere regelgeving sterker worden.

Daarbij helpt het niet dat sommige dronebezitters zich niet bewust zijn van de regelgeving, die stelt dat je niet boven wegen, mensen of aaneengesloten bebouwing mag vliegen. Het helpt ook niet dat de definities van ‘aaneengesloten bebouwing’ of ‘mensenmenigte’ nogal ruim geïnterpreteerd kunnen worden. Is zo’n vlucht nabij een vuurtoren nou wel of niet toegestaan? Mag je nou wel of niet nabij een festivalterrein filmen vanuit de lucht? Niemand die het met zekerheid kan zeggen.

Ook het geduld van brandweerlieden, die nu nog met flink wat materieel uitrukken om een drone uit een boom of van een gebouw te redden, zal op een gegeven moment opraken. Op een goed moment zullen de kosten van zo’n reddingsoperatie – die nu nog betaald worden door de belastingbetaler – mogelijk door de piloot opgehoest moeten worden.

Dronepiloten die stedelijk gebied mijden en de natuur intrekken krijgen daarnaast steeds vaker te maken met boswachters die liever willen dat de drone aan de grond blijft staan, in verband met mogelijke verstoring van de natuur. Het gaat dus niet alleen om stedelijk gebied waar incidenten met drones gemeld worden, ook in gebieden waar geen gebouw te zien is krijg je als dronepiloot in toenemende mate te maken met negatieve reacties van ordehandhavers of mensen die gesteld zijn op hun rust.

Wat vind jij? Zijn de mogelijkheden om hobbymatig te vliegen met drones te ruim in ons land? En kun je je voorstellen dat sommige mensen zich zorgen maken over geluidsoverlast, veiligheid of privacy? Of valt het allemaal wel mee en winden mensen zich onnodig op over hobbydrones in de lucht, zolang men zich maar aan de regels houdt? Laat het hieronder weten in de comments!

Bestel het boek 'Dronevideo's maken' bij Bol.com

11 Comments

Leave a Reply

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.