Productnieuws

App ‘Drone Zones’ helpt je om mooie vlieglocaties te vinden

Om dronepiloten wereldwijd te helpen om mooie vlieglocaties te vinden heeft een team van de Universiteit van Newcastle de app Drone Zones ontwikkeld, die sinds kort te downloaden is voor Android en iOS. Gebruikers van de app kunnen andere piloten eenvoudig op de hoogte brengen van de mooiste plekken om op te stijgen.

In de omgeving

Het idee achter de app is bijzonder eenvoudig. Ben je op zoek naar mooie vlieglocaties in je directe omgeving, waar je zonder overlast te veroorzaken kunt vliegen? Dan moet Drone Zones uitkomst bieden. Zodra je de app opent krijg je een kaart te zien met daarop pins die interessante vlieglocaties vertegenwoordigen. Voor iedere locatie kun je een beschrijving zien, samen met een beoordeling op een aantal criteria zoals ‘Scenic Value’ en ‘Ease of Access’.

DroneZones

Die informatie komt niet vanzelf in de app. De makers doen een beroep op dronepiloten wereldwijd om zelf locaties toe te voegen (crowdsourcing), die dan door andere mensen gevonden kunnen worden: voor en door dronepiloten. De bruikbaarheid van de app valt of staat derhalve met de mate van betrokkenheid van de gebruikers. Aangezien de app net is verschenen staat er nog amper locaties in Nederland in. Een kip-ei probleem dus, want daardoor heb je in het begin niet veel aan de app. Er wordt echt een beroep gedaan op de community om hier verandering in te brengen.

Hoe de app werkt

Na installatie van de (gratis te downloaden) app wordt je gevraagd om een account aan te maken. Daarna kun je op een kaart zien of er pins in de buurt te vinden zijn. Als je daarop klikt krijg je meer informatie te zien. Ook kun je zelf pins toevoegen. Dat gaat eenvoudig door een pin te laten vallen op de locatie, waarna je een beschrijving kunt invoeren, een rating kunt geven op de verschillende criteria en een foto kunt toevoegen.

De informatie wordt direct beschikbaar gemaakt via de app en er is dus geen controle op de invoer. Je hebt bij het invoeren van locaties dus een verantwoordelijkheid om alleen plekken aan te melden waarvan je redelijkerwijs kunt veronderstellen dat anderen er ook mogen vliegen. En als gebruiker moet je altijd zelf beoordelen of je inderdaad wel mag vliegen op de locaties die je aantreft in de app. Aan het feit dat een locatie in de app is te vinden kun je verder geen rechten ontlenen.

Conclusie

Drone Zones is een interessant initiatief. In potentie kan de app helpen om de mooiste vliegplekken of oefenlocaties over de hele wereld in kaart te brengen. Daarbij wordt wel een beroep gedaan op de gebruikers, want momenteel is de app zo goed als leeg. Een minpunt is dat er geen enkele controle plaatsvindt op de locaties die aangemeld worden. Het is wel mogelijk om per locatie een review achter te laten.

Downloaden: Drone Zones voor Android of iOS (gratis)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

3 gedachten over “App ‘Drone Zones’ helpt je om mooie vlieglocaties te vinden

 • Super initiatief! Werkt goed en eenvoudig, ik heb mijn mooiste stekkies er meteen in gezet! Ik hoop dat veel mensen dit gaan gebruiken, ook in het buitenland!

  Beantwoorden
  • Tonnie Peijer

   Heb er ook een paar ingezet, vele zullen volgen! Select

   Facebook: Tonnie Peijer

   Beantwoorden
 • Viking Rider

  Meteen op mijn iPad gezet. Goed initiatief, goede manier om anderen een mooie vlieglocatie te tonen.
  Tip: Geef in jouw bericht aan of er zaken zijn waar rekening mee gehouden moet worden.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier