NieuwsPro

Google vraagt patent aan op levensreddende drones

Als het aan Google ligt komt urgente medische hulp in de toekomst via de lucht naar je toe in plaats van over de weg. Het bedrijf heeft een patent ingediend waarin verschillende drones worden omschreven die in geval van nood erop uitgestuurd kunnen worden en desnoods zelfstandig naar een hulpbehoevende persoon vliegen.

Uit de patentomschrijving blijkt dat de drones voor diverse noodgevallen ingezet kunnen worden. Zo wordt er melding gemaakt van payloads zoals een EpiPen, zuurstofmasker, reddingsboei, hartmonitor en first aid kit. De drones zouden voorzien worden van een helpsysteem dat gesproken instructies geeft aan personen in de buurt van een slachtoffer. De benodigde medische spullen zouden door middel van een lier naar de grond worden gebracht.

Google ambulance drone

Google is zeker niet de eerste partij die experimenteert met onbemande vliegende ambulances. Zo experimenteert Artsen zonder Grenzen met het gebruik van een drone om vaccins te bezorgen op afgelegen bestemmingen. Eind 2014 presenteerde een Delftse student een drone die na een hartstilstand een defibrillator kan afleveren. Ook het door een drone afleveren van reddingsboeien is al eens gedemonstreerd. Genoemde systemen zijn echter niet in staat tot autonome vluchten.

Het feit dat Google een patent in heeft gediend wil niet zeggen dat de levensreddende drones snel werkelijkheid zullen zijn. De Amerikaanse luchtvaartautoriteiten hanteren nog altijd zeer strikte regels als het gaat om professioneel gebruik van drones, en autonome vluchten – waarbij er dus geen piloot van vlees en bloed de besturing in handen heeft – zijn al helemaal uit den boze. Mede daardoor zijn pakketbezorgende drones in het algemeen nog toekomstmuziek.

Maar wellicht dat er als eerste een uitzondering gemaakt gaat worden voor drones die mensenlevens kunnen redden. Zeker als het gaat om het verlenen van eerste hulp bij slecht bereikbare plaatsen zou een dergelijk systeem van onschatbare waarde kunnen zijn. Ook heeft de toepassing van dergelijke levensreddende drones wellicht een positief effect op de publieke opinie ten aanzien van autonoom vliegende civiele UAVs.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier