BedrijvengidsOok ROC-light opleidingen en verzekeringen! Zoek bedrijf

Russisch bedrijf werkt aan straalkanon dat drones uit de lucht schiet

Steeds meer landen bezinnen zich op maatregelen om ongewenst drones onschadelijk te kunnen maken, na incidenten met drones zoals bij het Witte Huis en het kantoor van de Japanse minister-president. Maar ook onbemande militaire drones en raketten van vijandelijke mogendheden vragen om tegenmaatregelen. Een Russisch bedrijf werkt daarom aan een kanon dat microgolven gebruikt om drones uit te schakelen.

De werking van het straalkanon is gebaseerd op die van een magnetron: met elektromagnetische straling kun je draadloos energie overbrengen. Mits je maar genoeg energie over kunt brengen kun je zodoende niet alleen eten opwarmen maar ook de elektronica in vliegende voorwerpen als drones en raketten onklaar maken.

Een grote uitdaging daarbij is om de elektromagnetische energie op grote afstand gebundeld over te brengen, net zoals een laser dat met lichtstralen doet. Het is het Russische staatsbedrijf United Instrument Manufacturing Corp. blijkbaar gelukt om dat voor elkaar te krijgen en naar eigen zeggen is hun elektromagnetische kanon in staat om verdachte UAVs op een afstand van tien kilometer neer te halen.

Het op afstand frituren van de elektronica van drones is niet bepaald elegant, maar mogelijk wel het meest effectief. Andere anti-drone projecten richten zich op het overnemen van de besturing van ongewenste onbemande luchtvaartuigen. Er wordt door sommige partijen zelfs gewerkt aan drones uitgerust met vangnetten, die andere drones in de vlucht moeten onderscheppen en neerhalen.

Straalkanon drone

DroneLand ROC-light

Leave a Reply

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.