Russisch bedrijf werkt aan straalkanon dat drones uit de lucht schiet

Steeds meer landen bezinnen zich op maatregelen om ongewenst drones onschadelijk te kunnen maken, na incidenten met drones zoals bij het Witte Huis en het kantoor van de Japanse minister-president. Maar ook onbemande militaire drones en raketten van vijandelijke mogendheden vragen om tegenmaatregelen. Een Russisch bedrijf werkt daarom aan een kanon dat microgolven gebruikt om drones uit te schakelen.

Magnetron

De werking van het straalkanon is gebaseerd op die van een magnetron: met elektromagnetische straling kun je draadloos energie overbrengen. Mits je maar genoeg energie over kunt brengen kun je zodoende niet alleen eten opwarmen maar ook de elektronica in vliegende voorwerpen als drones en raketten onklaar maken.

Een grote uitdaging daarbij is om de elektromagnetische energie op grote afstand gebundeld over te brengen, net zoals een laser dat met lichtstralen doet. Het is het Russische staatsbedrijf United Instrument Manufacturing Corp. blijkbaar gelukt om dat voor elkaar te krijgen en naar eigen zeggen is hun elektromagnetische kanon in staat om verdachte UAVs op een afstand van tien kilometer neer te halen.

Andere methoden

Het op afstand frituren van de elektronica van drones is niet bepaald elegant, maar mogelijk wel het meest effectief. Andere anti-drone projecten richten zich op het overnemen van de besturing van ongewenste onbemande luchtvaartuigen. Er wordt door sommige partijen zelfs gewerkt aan drones uitgerust met vangnetten, die andere drones in de vlucht moeten onderscheppen en neerhalen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier