NieuwsPro

Amazon denkt delivery drones binnen een jaar de lucht in te kunnen sturen

Ondanks alle problemen die Amazon tot nu toe ondervond bij het in de praktijk testen van haar pakketbezorgende drones denkt het bedrijf ‘binnen een jaar‘ van start te kunnen gaan met het afleveren van bestellingen via de lucht. Zodra de retailer groen licht krijgt van de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten wil Amazon ook in afgelegen gebieden pakketjes binnen 30 minuten na bestelling kunnen afleveren.

Het drone programma van Amazon heet Prime Air en maakte sinds de start in 2013 een turbulente ontwikkeling door. Niet alleen had het bedrijf te maken met allerlei technische uitdagingen, zoals het autonoom kunnen afleggen van een traject, het identificeren van de bestellende partij en het onderweg ontwijken van obstakels, ook de regelgeving brengt heel wat hoofdbrekens met zich mee. Want de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten (FAA) stemmen nog maar mondjesmaat in met het commercieel gebruik van drones, laat staan dat deze autonoom en buiten het zicht van de opstijglocatie mogen vliegen.

Snelle vooruitgang
Maar volgens FAA-voorman Michael Whitaker is het nog maar een kwestie van een klein jaar totdat Amazon eindelijk de lucht in kan met haar delivery drones, zo verklaarde hij althans tijdens een zitting van het Amerikaanse congres dat van de week plaatsvond. “Zodra de regelgeving klaar is zijn wij er ook klaar voor. We maken snelle vooruitgang nu. Onze drones moeten pakketjes bezorgen binnen dertig minuten na bestelling”, aldus Paul Misener van Amazon.

Volgens Amazon is het van essentieel belang dat de FAA haar plannen op nationaal niveau onderschrijft, om zodoende niet afhankelijk te zijn van dwarsliggende lokale overheden of protestgroepen. Want niet iedereen is even happy met de plannen van Amazon om volop drones de lucht in te sturen om pakketjes te bezorgen, onder andere met het oog op een mogelijke inbreuk op de privacy.

Als het Amazon inderdaad lukt om haar bezorgdrones binnen een jaar in de praktijk toe te passen dan betekent dat een flink gezichtverlies voor PR-manager Michael Perry van DJI, de grootste fabrikant van consumentendrones. Die voorspelde nog geen drie maanden geleden dat hij het niet waarschijnlijk achtte dat Amazon binnen 5 tot 10 jaar pakketjes zou gaan bezorgen met drones.

Voorbeeld voor de sector
De voortvarende aanpak van Amazon is in ieder geval een inspirerend voorbeeld voor een sector die wereldwijd flink in opkomst is maar op veel plekken nog te maken heeft met strenge regelgeving, waardoor allerlei toepassingen vooralsnog alleen op de tekentafel uitvoerbaar zijn. Het laten vliegen van pakketbezorgende drones zou wereldwijd wel eens voor een doorbraak kunnen zorgen voor allerlei diensten waarbij drones toegepast kunnen worden.

Niet alleen Amazon experimenteert trouwens met pakketbezorgende drones. Ook Google, Alibaba, DHL, Swiss Post en hulporganisatie Artsen zonder Grenzen zien wel brood in het via onbemande luchtvaartuigen afleveren van goederen op afgelegen locaties.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier