Tweede Kamerdebat over drones uitgesteld tot na zomerreces

Het algemeen overleg waarin de voorgestelde nieuwe regelgeving voor drones behandeld zou worden is uitgesteld tot na het zomerreces. Dat wordt gemeld op de website van de Tweede Kamer. Door het uitstel lijkt het uiterst onwaarschijnlijk dat er per 1 oktober een categorie ‘mini drones’ ingevoerd zal worden, als die er überhaupt van komt.

Voor het algemeen overleg over drones, dat eigenlijk volgende week plaats had moeten vinden, stond onder andere een brief van minister Timmermans op het programma, waarin gesproken wordt over de Europese luchtvaartmarkt voor het veilige en duurzame civiele gebruik van drones. Ook stond het voorgestelde beleid van staatssecretaris Mansveld op de agenda, waarin zij het voornemen uitspreekt om een nieuwe categorie ‘mini drones’ te introduceren waar vrijelijk commercieel mee gevolgen zou mogen worden.

Het feit dat dit overleg is uitgesteld tot na het zomerreces van de Tweede Kamer betekent vrijwel zeker dat de deadline van 1 oktober voor het invoeren van de nieuwe regelgeving niet gehaald gaat worden. Tevens is het de vraag of en in hoeverre de categorie ‘mini drones’ er komt. Want niet iedereen is even gelukkig met het verruimen van de mogelijkheden voor commercieel gebruik van drones, laat staan het zonder brevet vliegen hiervan, zo klonk het tijdens de werkconferentie drones eerder deze maand. Diverse projectgroepen buigen zich momenteel over het kabinetsstandpunt.

(met dank aan Rejo Zenger voor de tip)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier