BedrijvengidsOok ROC-light opleidingen en verzekeringen! Zoek bedrijf

ILT rapporteert toenemend aantal incidenten met drones

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) meldt dat het aantal gerapporteerde incidenten waarbij drones betrokken waren de afgelopen jaren flink is toegenomen. Daarbij zijn meestal drones van recreatieve piloten betrokken, die dan vliegen in een gebied waar ook laagvliegend luchtverkeer voorkomt.

Uit de cijfers blijkt dat er vorig jaar 27 incidenten met drones werden gemeld, tegenover 15 in 2013 en 8 in 2012. Daarbij was er in twee gevallen sprake van ‘ernstige incidenten’ met hobbytoestellen (bijna ongevallen). De meeste incidenten vinden plaats in luchtruimklasse G waar geen toestemming van luchtverkeersleiding nodig is voor het vliegen met drones.

In werkelijkheid ligt het aantal incidenten met hobbydrones waarschijnlijk nog veel hoger. Dit komt doordat er geen meldplicht is voor onbemande luchtvaartuigen voor recreatief gebruik. Het ILT concludeert dat de risico’s van een aanvaring met andere (bemande) luchtvaart drastisch beperkt wordt als recreatieve drones alleen worden gebruikt op modelvliegterreinen.

Incidenten die gerapporteerd worden door professionele dronevliegers betreffen veelal crashlandingen. Hierbij zijn dan verder geen andere luchtvaartuigen betrokken. Dergelijke crashes vinden meestal plaats binnen de veiligheidszone van 150 m afstand tot mensen, bebouwing en wegen. Die zone voldoet dus in de praktijk, aldus ILT.

Bekeuringen
In 2014 werden er 16 bekeuringen uitgeschreven aan amateur dronepiloten. Veelal gaat het dan om vliegen in het duister of het vliegen boven mensen en bebouwing. Daarnaast werden 7 beroepsmatige vliegers beboet in 2014, bijvoorbeeld omdat er zonder ontheffing werd gevlogen. In totaal werden er in 2013 en 2014 dertig boetes opgelegd.

Bestel het boek 'Dronevideo's maken' bij Bol.com

2 Comments

Leave a Reply

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.