ILT rapporteert toenemend aantal incidenten met drones

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) meldt dat het aantal gerapporteerde incidenten waarbij drones betrokken waren de afgelopen jaren flink is toegenomen. Daarbij zijn meestal drones van recreatieve piloten betrokken, die dan vliegen in een gebied waar ook laagvliegend luchtverkeer voorkomt.

Uit de cijfers blijkt dat er vorig jaar 27 incidenten met drones werden gemeld, tegenover 15 in 2013 en 8 in 2012. Daarbij was er in twee gevallen sprake van ‘ernstige incidenten’ met hobbytoestellen (bijna ongevallen). De meeste incidenten vinden plaats in luchtruimklasse G waar geen toestemming van luchtverkeersleiding nodig is voor het vliegen met drones.

In werkelijkheid ligt het aantal incidenten met hobbydrones waarschijnlijk nog veel hoger. Dit komt doordat er geen meldplicht is voor onbemande luchtvaartuigen voor recreatief gebruik. Het ILT concludeert dat de risico’s van een aanvaring met andere (bemande) luchtvaart drastisch beperkt wordt als recreatieve drones alleen worden gebruikt op modelvliegterreinen.

Incidenten die gerapporteerd worden door professionele dronevliegers betreffen veelal crashlandingen. Hierbij zijn dan verder geen andere luchtvaartuigen betrokken. Dergelijke crashes vinden meestal plaats binnen de veiligheidszone van 150 m afstand tot mensen, bebouwing en wegen. Die zone voldoet dus in de praktijk, aldus ILT.

Bekeuringen
In 2014 werden er 16 bekeuringen uitgeschreven aan amateur dronepiloten. Veelal gaat het dan om vliegen in het duister of het vliegen boven mensen en bebouwing. Daarnaast werden 7 beroepsmatige vliegers beboet in 2014, bijvoorbeeld omdat er zonder ontheffing werd gevlogen. In totaal werden er in 2013 en 2014 dertig boetes opgelegd.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “ILT rapporteert toenemend aantal incidenten met drones

 • 23 juni 2015 om 18:35
  Permalink

  Nu maar hopen dat dit niet leidt tot ernstige beperkingen, zoals alleen maar mogen vliegen op modelvliegvelden. Dan is de lol er wel heel snel af…!

  Beantwoorden
 • 23 juni 2015 om 21:28
  Permalink

  Het is altijd jammer dat een kleine groep die zich niets van de regels aantrekt het verpest voor de anderen.

  Door dit soort berichten komt alles helaas wel steeds meer onder de loep te liggen

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier