Nieuws

Prototype van drone die mens kan vervoeren getest

Onbemande luchtvaartuigen zoals quadcopters en octopters worden steeds krachtiger, payloads van een paar kilo zijn al lang geen uitzondering meer. Maar zou het niet mogelijk zijn om het gewicht van een mens te verplaatsen? Dat vroeg de Nederlander Thorstin Crijns zich af. Hij besloot om een prototype van een drone te ontwikkelen die krachtig genoeg is om een persoon de lucht in te krijgen.

Aan de hand van enkele wiskundige formules berekende Crijns – software engineer van beroep – dat zijn ‘autonomous human transport’ project in totaal over 16 propellers zou moeten beschikken om een kleine 70 kilo aan gewicht de lucht in te krijgen, naast het gewicht van de drone zelf. De gebruikte motoren zijn elektrisch en worden aangedreven door de bekende Lipo-accu’s. Voor het frame maakte Crijns gebruik van aluminium profielen.

Een eerste testvlucht van de Quadro UAS toont dat het prototype inderdaad in staat is om een mens de lucht in te krijgen. In totaal ontwikkelt de drone een stuwkracht van bijna 128 kilo. Maar een langere vlucht over grotere afstand lijkt vooralsnog onhaalbaar, gezien het feit dat de accu’s binnen zeer korte tijd leeg zijn.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier