Nieuws

Abortuspillen per drone bezorgd in Polen

Afgelopen zaterdag hebben feministische actievoerders een drone ingezet om abortuspillen te bezorgen in Polen. Met de actie vragen de vrouwen aandacht voor de strenge anti-abortuswetgeving in het katholieke land.

De bezorgstunt werd georganiseerd door de Nederlandse pro-choice beweging Women on Waves. De drone steeg in het Duitse plaatsje Frankfurt an der Oder op, om vervolgens een paar honderd meter verderop in het Poolse dorp Slubice te landen. Aan boord bevond zich medicatie voor zwangerschapsbeëindiging, geleverd door een Nederlandse gynaecoloog.

Abortusdrone

Volgens woordvoerder Jula Gaweda van Women on Waves toont de dronevlucht aan dat een vlucht van slechts een paar honderd meter een wereld van verschil betekent als het gaat om vrouwenrechten zoals het zelf kunnen beslissen over voortplanting.

Op de plek waar de drone opsteeg hadden zich een tiental mensen van de anti-abortus beweging verzameld om te protesteren tegen de stunt. Zij deelden plastic foetussen uit aan de omstanders. Enkele Duitse politieagenten namen de remote control van de drone in beslag, maar toen was het apparaat al geland.

Women on Waves is vooral bekend van haar abortusboten, die landen als Ierland, Portugal en Spanje aandoet om vrouwen te helpen met het beëindigen van een ongewenste zwangerschap, iets wat in hun eigen land niet mogelijk is. Toen een van deze boten in 2003 Polen aandeed leidde dat tot flinke protesten.

Bekijk hieronder de beelden die door de abortusdrone werden gefilmd:

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier