Belgisch afstudeerproject rond regelgeving drones groot succes

Rulemadrone

Een website met daarop per land weergegeven hoe het met de regelgeving rond dronegebruik zit is internationaal een groot succes. De website werd ontwikkeld door Aäron Trippaers, als onderdeel van zijn masterthesis op het gebied van de informatica aan de Universiteit Hasselt.

Tot op heden was er vaak verwarring over wat er nu wel en niet mag in ieder land als het gaat om het gebruik van drones. Zeker aangezien de regelgeving voor hobbyisten vaak flink verschilt van die voor professionals. De Belgische student Aäron Trippaers zag dat als een mooie aanleiding om de website www.rulemadrone.org te ontwikkelen, waarop inzichtelijk wordt weergegeven welke regels er in welk land gelden.

“Het grote probleem is dat gebruikers veelal niet weten wat mag en niet mag. Uit onze bevraging in 2014 bij 203 personen, bijvoorbeeld, bleek dat maar liefst 70 procent van de ondervraagden geen kennis had van de wetgeving rond drones in hun land”, zegt Trippaers.

Voor het vullen van de site roept Trippaers de hulp in van het publiek. Net als bij Wikipedia kunnen vrijwilligers informatie aanleveren. Die verschijnt echter niet direct online, maar wordt eerst door een redacteur bekeken en goedgekeurd. Naast de informatie over de regelgeving toont de website ook wat de lokale vliegomstandigheden zijn.

Trippaers heeft grote plannen met de site. Hij wil van Rulemadrone.org het ‘Wikipedia van de dronewetgeving’ maken. “De website zou dan gebruikt kunnen worden als instrument bij het opstellen of aanpassen van de betreffende wetgeving. Daarnaast willen we de gebruiksmogelijkheden uitbreiden. Te denken valt dan aan mobiele applicaties”, aldus de promotor van de student.

Door de flinke belangstelling lijkt de website momenteel traag in te laden. Mocht het niet lukken om de site te openen, probeer het dan binnenkort nog eens.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

3 gedachten over “Belgisch afstudeerproject rond regelgeving drones groot succes

 • 2 juli 2015 om 15:02
  Permalink

  Ligt het aan mij of is de website alleen een proof of concept. Ik zie namelijk nergens hoe je bij de kaarten kan komen.

  Het idee is wel goud natuurlijk en ik hoop dat deze jongen doorzet met dit idee. Een partij die dit doet over het Europese vasteland heb ik nog niet echt gezien, alleen voor de UK (http://noflydrones.co.uk/).

  In Amerika zijn ze al wel een stuk verder met Airmap.io en op Mapbox https://www.mapbox.com/drone/no-fly/. Van Aiurmap heb je ook een losse site (NoFlyZone.org) waar je aan kan geven dat je geen drones in de achtertuin tolereert.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier