Achtergrond

Pas op voor oververhitting droneaccu’s tijdens extreem warm weer

Wil je met je drone gaan vliegen met dit warme weer, of zoek je gewoon wat verkoeling onder de propellers van je drone, let dan goed op dat je de vluchtaccu voor of na de vlucht niet blootstelt aan direct zonlicht of deze in een hete auto laat liggen. Bij oververhitting kunnen de batterijen beschadigd raken of zelfs spontaan in brand vliegen.

Risico op oververhitting

Op de site van DJI staat het volgende te lezen: “Do not use or store the battery in extreme heat environments, such as direct sunlight or in the car in hot weather. Otherwise, the battery will overheat, may cause fire (or self-ignite), this will affect the performance of the battery, shorten the service life of the battery.”

Een gewaarschuwd mens telt voor twee, let er dus op dat je geen (reserve)accu’s in de zon legt voor, tijdens of na een vlucht. Wees ook extra voorzichtig als je je drone meeneemt in de auto: de binnentemperaturen kunnen tijdens een hittegolf extreem oplopen met mogelijk gevaarlijke situaties tot gevolg. Wil je het zekere voor het onzekere nemen, vervoer je accu’s dan in een zogenaamde lipo safe bag. Ook is het aan te raden om accu’s waarmee je net gevlogen hebt niet meteen aan de lader te hangen; laat ze eerst even afkoelen.

Smartphone of tablet

Bedenk tenslotte dat niet alleen je droneaccu oververhit kan raken, ook smartphones of tablets kunnen zichzelf uitschakelen als deze direct aan de felle zon worden blootgesteld. Hierdoor valt mogelijk je first person view uit. Zorg dus dat je de drone te allen tijde in het zicht houdt zodat je veilig terug kunt vliegen als je telefoon of tablet uitvalt, en probeer om niet met je remote control in de zon te staan.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier