BedrijvengidsOok ROC-light opleidingen en verzekeringen! Zoek bedrijf

‘Drone Valley’ bij Katwijk definitief van de baan

Er komt definitief geen test- en expertisecentrum voor onbemande (lucht)vaartuigen op oud-vliegkamp Valkenburg, nabij Katwijk. Dat heeft de Tweede Kamer van de week besloten.

De motie om van het voormalige vliegveld een ‘Drone Valley’ te maken werd ingediend door kamerlid Kees Verhoeven van D66. De motie werd verworpen met 45 stemmen voor en 105 stemmen tegen. Daarmee lijkt de kans groot dat er nu nieuwbouwhuizen zullen verrijzen op de plek waar nu nog een oude militaire start- en landingsbaan ligt.

Verschillende partijen zagen wel brood in een testcentrum, waar dronebouwers van hartelust hadden kunnen experimenteren met prototypes van onbemande luchtvaartuigen. De nabijheid van onderzoeksinstellingen als de TU Delft en ESA en steden als Den Haag en Amsterdam werd vaak als extra voordeel genoemd. Maar blijkbaar was er toch onvoldoende politiek draagvlak voor de plannen.

Dat Valkenburg definitief afvalt als testcentrum voor drones is wellicht een opsteker voor de regio Twente, waar ook plannen zijn voor het opstarten van zo’n centrum.

3 Comments

Leave a Reply

Skytools
Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.