NieuwsPro

‘Drone Valley’ bij Katwijk definitief van de baan

Er komt definitief geen test- en expertisecentrum voor onbemande (lucht)vaartuigen op oud-vliegkamp Valkenburg, nabij Katwijk. Dat heeft de Tweede Kamer van de week besloten.

De motie om van het voormalige vliegveld een ‘Drone Valley’ te maken werd ingediend door kamerlid Kees Verhoeven van D66. De motie werd verworpen met 45 stemmen voor en 105 stemmen tegen. Daarmee lijkt de kans groot dat er nu nieuwbouwhuizen zullen verrijzen op de plek waar nu nog een oude militaire start- en landingsbaan ligt.

Verschillende partijen zagen wel brood in een testcentrum, waar dronebouwers van hartelust hadden kunnen experimenteren met prototypes van onbemande luchtvaartuigen. De nabijheid van onderzoeksinstellingen als de TU Delft en ESA en steden als Den Haag en Amsterdam werd vaak als extra voordeel genoemd. Maar blijkbaar was er toch onvoldoende politiek draagvlak voor de plannen.

Dat Valkenburg definitief afvalt als testcentrum voor drones is wellicht een opsteker voor de regio Twente, waar ook plannen zijn voor het opstarten van zo’n centrum.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

3 gedachten over “‘Drone Valley’ bij Katwijk definitief van de baan

 • Dit is kletskoek. De 2e kamer beslist nergens over. Het is een motie (verzoek aan de regering) die het niet gehaald heeft. So what ? Over een aantal weken kan de situatie weer anders zijn. De woningbouwplannen zijn trouwens financieel niet realiseerbaar. de enige ellende is dat het rijksvastgoedbedrijf door gaat met slopen om dat ze hiermee de plannen van derden om zeep willen helpen.

  Beantwoorden
 • Op welke gronden heeft de meerderheid dat besloten en waarom zou dat dan wel goed gaan in Twente?
  Angst,onwetendheid,niet weten wat een drone is?
  Wie vertegenwoordigen ze daar nog in Den Haag?
  En wat de vorige commentator al schreef een wederom gemiste kans!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier