‘Stealth drone’ Xiro Xplorer biedt follow-me functie en 360˚ selfies

Er is een nieuwe drone op de markt verschenen die wel wat wegheeft van een Stealth vliegtuig. De Xiro Xplorer zoals het apparaat heet wordt gekenmerkt door een strak, antraciet design. De drone is beschikbaar in drie versies: zonder camera, met gimbal voor een GoPro 3/4, of compleet met HD camera.

Xiro Xplorer

Alle versies van de Xiro Xplorer worden kant en klaar en ready to fly (rtf) geleverd. De standaard uitvoering (€ 499) wordt geleverd zonder camera, deze is dus vooral bedoeld voor mensen die willen leren vliegen met een drone of eenvoudigweg geen behoefte hebben aan het maken van luchtopnamen. Dankzij auto take off and landing, geïntegreerde GPS en return to home functie is de Xplorer eenvoudig te bedienen. Indien gewenst kan dit basismodel later uitgebreid worden. Inclusief accu weegt deze drone net geen kilo.

GoPro of geïntegreerde camera
Wie wil fotograferen of filmen met een GoPro (3 of 4) camera kan kiezen voor de Xplorer G uitvoering (€ 849). Deze wordt geleverd met een drieassige gimbal waaraan de camera bevestigd kan worden. Dankzij een wifi range extender op de remote control zijn de live camerabeelden tot een afstand van 500 meter te bekijken. De gimbal weegt 140 gram en daar komt natuurlijk nog het gewicht van de GoPro bij.

Xiro Xplorer met GoPro

De meest uitgebreide versie van de Xiro Xplorer (€ 999) wordt helemaal compleet geleverd met 1080p HD camera, die met maximaal 30 fps kan filmen (of 60 fps bij 720p). Foto’s maakt deze camera in een maximale resolutie van 14 megapixels. Via de Xiro app (beschikbaar voor Android en iOS) kunnen de camera-instellingen zoals ISO, belichtingscompensatie, witbalans en opnameformaat gewijzigd worden.

Modulaire opzet
Interessant aan de Xiro drone is vooral het feit dat deze modulair van opzet is. Je kunt beginnen met de basic uitvoering zonder camera en als het bevalt upgraden naar een model met GoPro of met een geïntegreerde camera. Daarin lijkt de Xiro een beetje op een kruising tussen de Solo van 3D Robotics (die je uit kunt rusten met een GoPro) en de Phantom 3 Advanced van DJI, die met camera geleverd wordt.

Een verschil ten opzichte van de Phantom 3 Advanced is dat de Xiro Xporer beschikt over een follow-me functie en in staat is om automatisch 360˚ selfies te maken. Deze functies worden in onderstaande video gedemonstreerd. Het is ook mogelijk om de drone automatisch een serie waypoints te laten volgen. Qua cameraspecificaties legt de Xiro Xplorer V het af tegen de Phantom 3 Advanced. Deze kan immers 1080p filmen in een maximale framerate van 60 fps. Daarvoor betaal je wel 100 euro meer.

Over vlieg- en cameraprestaties in de praktijk kunnen we nog weinig zeggen; de Xplorer is nog maar net te koop. Ben je op zoek naar een ready to fly quadcopter die er wat stoerder uitziet dan de Phantom van DJI, dan is de Xplorer wellicht iets voor jou. Ook de modulaire opzet spreekt ons aan: je kunt beginnen met de goedkoopste uitvoering en als je het vliegen eenmaal in de vingers hebt kun je gaan experimenteren met fotografie of film.

Een ander aspect waarop Xiro zich wil onderscheiden van de concurrentie is een 48 uurs service policy. In geval van een storing of crash zou je dus niet al te lang hoeven wachten op een reparatie of vervangend model.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier