NieuwsPro

Mogelijk testcentrum voor drones bij Woensdrecht

Onlangs stemde de Tweede Kamer tegen de plannen om van oud vliegkamp Valkenburg een testcentrum voor onbemande luchtvaartuigen te maken, beter bekend als Drone Valley. Maar dat wil niet zeggen dat er helemaal geen testcentrum komt in Nederland: de gemeente Woensdrecht heeft namelijk een subsidieaanvraag ingediend voor de ontwikkeling van een Europese testlocatie voor drones bij business park Aviolanda.

Aviolanda

Volgens burgemeester Steven Adriaansen van Woensdrecht is Aviolanda een ideale locatie voor een dergelijk testcentrum. In de Woensdrechtse internetbode legt hij uit waarom: “In onze nabije omgeving vind je civiele werken, zoals de Oesterdam, hoogspanning, windmolens, ondergrondse leidingen, waterkeringen, landbouw op klei- en op zandgronden, visserij, natuurgebieden, de grens, grootschalige fabrieken, recreatiegebieden, een spoorweg, kanaal en de snelweg. Allemaal objecten waar onbemande vliegtuigen voor ontwikkeld kunnen worden. Iedere toepassing vraag weer een andere drone met een andere sensor. Op onze testlocatie willen we vraag en aanbod bij elkaar brengen.”

Om het centrum te ontwikkelen is in totaal 3,4 miljoen euro nodig. Daar kan men drie jaar mee vooruit. De gemeente Woensdrecht draagt bij aan het project in de vorm van ambtelijke ondersteuning. In oktober wordt bekend of de subsidieaanvraag toegewezen wordt.

Valkenburg en Twente
Tot nu toe werd er vaak gesproken over oud vliegveld Valkenburg (Zuid Holland) en vliegveld Twente als mogelijke testlocaties voor drones. Voor beide locaties geldt dat deze in de buurt liggen van een technische universiteit. Het lijkt er echter op dat locatie Valkenburg voorgoed van de baan is nadat een meerderheid in de Tweede Kamer zich uitsprak tegen de plannen voor Drone Valley.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier