NieuwsPro

Overheid investeert 1,75 miljoen euro in anti-drone maatregelen

Afbeelding: InterceptDrone

Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft vier ondernemingen de opdracht gegeven om met prototypes van systemen te komen die drones vroegtijdig kunnen opsporen danwel uitschakelen. Hiervoor stelt de overheid in totaal 1,75 miljoen euro voor beschikbaar. De oplossingen worden medio 2016 opgeleverd.

Volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) vormen drones een steeds groter risico. Op haar website schrijft de NCTV hierover het volgende: “Ze kunnen worden gebruikt om bijvoorbeeld de openbare orde te verstoren of om verboden goederen binnen te smokkelen in een afgesloten omgeving.”

Om ervoor te zorgen dat de overheid kan beschikken over een gepast antwoord op drones die ingezet worden door kwaadwillenden schreef het ministerie eerder dit jaar een innovatiecompetitie uit. Vier deelnemers zijn inmiddels door naar de volgende ronde: Robin Radar, Microflown, COBBS Industries en Delft Dynamics.

Detectie en identificatie
De voorstellen van Robin Radar en van Microflown richten zich op detectie en identificatie. Robin Radar ontwikkelt een radarsysteem dat drones op grote afstanden detecteert en identificeert. Dit systeem werkt volgens het ‘line of sight’ principe. Een radar kan vanaf een hoog punt een groot gebied bestrijken. Voor plekken die je niet in kaart kan brengen, bijvoorbeeld tussen gebouwen, ontwikkelt Microflown een oplossing. Zij luisteren naar drones. Ook in een rumoerige stadse omgeving willen ze straks drones kunnen ‘horen’ en bepalen waar die dan precies vliegen.

Storen en vangen
De voorstellen van COBBS Industries en van Delft Dynamics richten zich op het gecontroleerd neutraliseren (storen en/of vangen) van drones. COBBS zet hiervoor gerichte microgolfstraling in; de oplossing van Delft Dynamic bestaat uit een drone die uitgerust is met een vangnet en daarmee vijandige drones kan opvangen.

Na de demonstraties van de prototypes van de systemen in 2016 zullen de succesvolle deelnemers gevraagd worden om een definitieve offerte op te stellen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “Overheid investeert 1,75 miljoen euro in anti-drone maatregelen

 • Herman Blokdijk

  Goed dat men allert is op figuren die deze mooie hobby misbruiken.
  Helaas is het nu eenmaal zo dat alles wat er wordt uitgevonden misbruikt kan worden.
  Ik ben voor duidelijke voorlichting aan alle drone bestuurders.
  Overheid help de goedwillende om veilig te vliegen. Liefst via een app, die goed onderhouden wordt, zodat je zeker weet dat je daar waar je nu bent mag vliegen.
  Straffen is mostert na de maaltijd.

  Beantwoorden
 • Herman Blokdijk

  De drone met een vangnet lijkt leuk maar zal als de te vangen drone explsieve aan boord heeft zelf ook opgeblazen worden.
  De andere hebben dezelfde nadelen. je wil niet dat een drone ongecontroleerd in het publiek valt door stoorsignalen. Misschien is het uit de lucht schieten het meest simpele en ook het goedkoopste.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier