FBI stelt onderzoek in naar schietende drone

Een video waarin te zien is hoe een drone uitgerust met een pistool enkele schoten lost zorgt voor veel ophef in de Verenigde Staten. Alhoewel de maker van de pistooldrone – een 18-jarige scholier uit Connecticut – juridisch gezien niet in overtreding is, maakt de FBI zich ernstig zorgen over deze demonstratie. Het bureau stelt een onderzoek in.

Al langer maken overheden wereldwijd zich zorgen over mogelijk misbruik van drones door terroristen of andere kwaadwillenden. Denk aan het vanuit de lucht in kaart brengen van zwakke plekken in de beveiliging van gevoelige locaties, of het zeer gericht plegen van een aanslag met een explosief. Daar komt nu dus het risico van een ‘flying gun’ bij.

Educatief project
In de video is te zien hoe een quadcopter voorzien van een revolver vier schoten afvuurt. De drone werd gebouwd door een scholier, in het kader van een educatief project van de Central Connecticut State University.

De drone vloog boven privéterrein en niemand raakte gewond, dus het lijkt erop dat er geen wetten zijn overtreden. Toch stellen zowel de FBI als de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten (FAA) een onderzoek in.

Volgens een lokale politie-inspecteur zou je verwachten dat het verboden is om een pistool aan een drone te bevestigen. “Maar het lijkt erop dat de jongen volledig legaal heeft gehandeld.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier