BedrijvengidsOok ROC-light opleidingen en verzekeringen! Zoek bedrijf

Terugkijken: EenVandaag-item over dreiging drones voor luchtvaart

Hobbyisten die zonder na te denken een drone in de buurt van een vliegveld de lucht in sturen, of terroristen die doelbewust een drone voor een landingsbaan laten opstijgen: het is tegenwoordig de nachtmerrie van iedere verkeersvlieger. De Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) vreest dan ook voor ongelukken in de lucht door de toename van het aantal drones.

“Tot nu toe zijn er nog geen ongelukken gebeurd, maar dat is slechts een kwestie van tijd”, aldus Piet-Hein Eldering van de VNV. Wereldwijd wordt er steeds vaker melding gemaakt van incidenten met drones in de buurt van vliegvelden. Vorige week nog meldde een toestel van Lufthansa met 108 mensen aan boord dat het nabij een Poolse luchthaven bijna in botsing was gekomen met een drone. Eldering: “Hobbyisten realiseren zich niet dat ze een verkeersvliegtuig kunnen tegenkomen als ze op tien kilometer afstand van Schiphol hun drone een paar honderd meter de lucht in laten.”

De markt voor drones is booming, zowel zakelijk als recreatief. De regelgeving is bij de meeste mensen echter onbekend. Om ongelukken te voorkomen pleit Parcival Hofland van de Dutch Drone Academy dan ook voor een verplicht brevet voor dronepiloten, zeker als die met de wat zwaardere toestellen willen vliegen.

One Response

Leave a Reply

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.