Achtergrond

Terugkijken: EenVandaag-item over dreiging drones voor luchtvaart

Hobbyisten die zonder na te denken een drone in de buurt van een vliegveld de lucht in sturen, of terroristen die doelbewust een drone voor een landingsbaan laten opstijgen: het is tegenwoordig de nachtmerrie van iedere verkeersvlieger. De Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) vreest dan ook voor ongelukken in de lucht door de toename van het aantal drones.

“Tot nu toe zijn er nog geen ongelukken gebeurd, maar dat is slechts een kwestie van tijd”, aldus Piet-Hein Eldering van de VNV. Wereldwijd wordt er steeds vaker melding gemaakt van incidenten met drones in de buurt van vliegvelden. Vorige week nog meldde een toestel van Lufthansa met 108 mensen aan boord dat het nabij een Poolse luchthaven bijna in botsing was gekomen met een drone. Eldering: “Hobbyisten realiseren zich niet dat ze een verkeersvliegtuig kunnen tegenkomen als ze op tien kilometer afstand van Schiphol hun drone een paar honderd meter de lucht in laten.”

De markt voor drones is booming, zowel zakelijk als recreatief. De regelgeving is bij de meeste mensen echter onbekend. Om ongelukken te voorkomen pleit Parcival Hofland van de Dutch Drone Academy dan ook voor een verplicht brevet voor dronepiloten, zeker als die met de wat zwaardere toestellen willen vliegen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Terugkijken: EenVandaag-item over dreiging drones voor luchtvaart

  • Op zich vind ik wel wat te zeggen voor zo’n certificaat maar de basis begint bij voorlichting.
    Aangezien je overal een drone kan kopen is het wellicht interessant om bij elke drone verplicht een schrijven te doen met regels.
    Veel mensen hebben dif blijkbaar nodig omdat ze zich niet onlezen.
    Maar zolang de pakkans klein is bij overtreding hou je dit altijd.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier