Amazon oppert eigen luchtruim voor drones

Om te voorkomen dat pakketbezorgende drones een gevaar voor mensen op de grond of ander luchtverkeer vormen zou er een nieuw luchtruim ingesteld moeten worden. Dat stelt internetretailer Amazon voor. Het luchtruim tussen 200 en 400 feet (ca. 60-120 meter) zou hiervoor ideaal zijn.

Prime Air

Het bedrijf werkt onder de naam Prime Air al ruim twee jaar aan plannen om drones in te zetten voor het afleveren van bestellingen. Daardoor zou het mogelijk moeten zijn om goederen binnen een uur na bestelling af te leveren. Ook zou het afleveren van pakketjes in afgelegen gebieden veel sneller kunnen verlopen.

De delivery drones van Amazon kunnen pakketjes tot een kilo vervoeren, met een maximale snelheid van ca. 110 km/uur. In de praktijk kunnen de vliegende postbodes echter nog niet ingezet worden, simpelweg omdat de regelgeving nog niet voorziet in autonoom vliegende drones. Ook zijn er zorgen over de luchtverkeersveiligheid.

Maximaal 120 meter hoog

Tijdens een conferentie georganiseerd door de NASA ontplooide Amazon daarom het plan om een luchtruim specifiek voor drones in te stellen. Deze zouden dan ongehinderd door helikopters of vliegtuigen hun werk kunnen doen. De drones zouden niet hoger dan 120 meter mogen komen, met een veiligheidsmarge van 30 meter. Voor ander vliegverkeer zou de ondergrens dus op 150 meter (500 feet) komen te liggen.

Amazon Prime Air luchtruim

Niet iedere drone zou van dit stukje luchtruim gebruik mogen maken. Amazon stelt dat alleen drones voorzien van gps en een internetverbinding in aanmerking komen, mits deze voorzien zijn van functionaliteiten voor vluchtplanning en het communiceren met andere drones via een soort air traffic control systeem. Ook zouden de drones in dit luchtruim voorzien moeten zijn van sensoren die obstakeldetectie mogelijk maken.

Nog geen antwoord op privacyzorgen en hobbydrones

Het plan is echter nog geen antwoord op de privacy-zorgen die door bepaalde groeperingen zijn uitgesproken. Ook is de vraag hoe drones van hobbyisten – momenteel de grootste groep actieve drones – ingepast moeten worden in het aparte luchtruim.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier