Ministerie publiceert uitkomsten internetconsultatie droneregelgeving

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft onlangs stilletjes de uitkomsten gepubliceerd van de internetconsultatie ‘Beleidsvoornemen veiligheidsregelgeving drones’. De bedoeling van deze consultatie was om het voorgenomen nieuwe beleid te toetsen aan de mening van belanghebbenden uit de sector. De binnengekomen reacties zullen worden gebruikt bij het verder uitwerken van de nieuwe regelgeving voor drones.

In totaal zijn er 169 reacties binnengekomen bij het ministerie. Volgens een verslag waarin het ministerie de reacties samenvat is het overgrote deel van de bevraagden zeer kritisch over het voorgenomen beleid, waarbij het idee was om een nieuwe categorie ‘mini drones‘ in te voeren (tot vier kilo) waarmee ook professionele gebruikers zonder vergunning zouden mogen vliegen. Een ander beleidsvoornemen was om de maximale vlieghoogte terug te brengen tot 50 meter, bij maximaal 100 meter afstand horizontaal. (De maximale vlieghoogte voor amateurvliegers was 300 meter en is per 1 juli al teruggebracht tot 120 meter.)

Modelvliegers voelen zich gedupeerd
Met name ‘klassieke’ modelvliegers (die vliegen met radiografisch bestuurbare vliegtuigjes en helikopters) reageren afwijzend op het voornemen om de maximale vlieghoogte naar beneden te brengen naar 50 meter, waarbij het toestel binnen een straal van 100 meter moet blijven. Dat is zo goed als onmogelijk bij deze toestellen. Deze groep vindt min of meer dat ze de dupe worden van de opkomst van drones, en stellen dat modelvliegers eigenlijk nooit voor problemen hebben gezorgd.

Overigens maken niet alleen de modelvliegers zich zorgen over de 50/100 meter grens: ook veel dronepiloten – zowel commercieel als hobbymatig – vragen zich af of deze limieten niet te krap zijn en bovendien lijken deze grenzen lastig te handhaven. Niet alleen voor luchtfotografie met drones of het maken van aerial video’s is vaak een grotere hoogte wenselijk, ook bijvoorbeeld de brandweer stelt dat er hoger gevlogen zou moeten kunnen worden om goed overzicht te krijgen tijdens een brand.

4 kg grens ‘mini drones’ discutabel
Een ander punt waar veel commentaar op kwam is de 4 kg grens. Veel deelnemers vragen zich af waar deze scheidslijn op gebaseerd is en stellen dat nader onderzoek nodig is. Sommigen menen dat die grens omlaag moet, en dat bij drones van boven de 1 kg men zou moeten beschikken over een soort brevet. Anderen vinden dat er een categorie zou moeten komen voor semi-professioneel gebruik.

Veel deelnemers vinden dat er bovendien betere voorlichting moet komen aan (aspirant) dronepiloten. Zo zou er bij elke drone die verkocht wordt een leaflet bijgesloten kunnen worden, en zouden verkopers verplicht moeten worden om kopers te informeren over de regelgeving.

Lees de volledige samenvatting (pdf)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Ministerie publiceert uitkomsten internetconsultatie droneregelgeving

 • 3 augustus 2015 om 19:11
  Permalink

  Jammer dat ik het vorige bericht heb gemist anders had ik er ook zeker aan meegedaan.
  Ik zou trouwens best wel in zo’n werkgroep willen zitten.
  Ben erg benieuwd wat de regels gaan worden.
  Gr Marcel

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier