OnderzoekPro

Drone ingezet om klimaat in kassen te monitoren

Eén van de meest veelbelovende toepassingen van drones is het monitoren van gewassen: vanuit de lucht kunnen drones snel in kaart brengen hoe akkers erbij staan en of de gewassen goed en gelijkmatig groeien. Dat hoeft niet beperkt te blijven tot open teelt: onderzoekers zijn erin geslaagd om een drone autonoom door een kassencomplex te laten vliegen, waarbij op verschillende plekken de temperatuur, luchtvochtigheid en CO2-gehalte werd gemeten.

Drone in kas

Voor het experiment werd gebruik gemaakt van een doodgewone consumentendrone, de AR.Drone van Parrot. Deze quadcopter werd voorzien van sensoren voor het meten van temperatuur, luchtvochtigheid, lichtintensiteit en het koolstofdioxidegehalte van de kasatmosfeer. De data werd via een draadloze verbinding overgebracht op een analysestation.

Het grote voordeel van deze oplossing is dat een vliegend sensorpakket een veel gedetailleerder weergave van het klimaat in een kas kan schetsen dan met traditionele sensoroplossingen het geval is. Daardoor kan de glastuinbouwer het klimaat nauwkeuriger bijsturen, om zodoende een optimaal groeiklimaat voor de planten te creëren. Ook kan de data een kweker op het spoor brengen van lekkages als gevolg van beschadigingen.

Kasklimaat

Dankzij een speciale controller was de testdrone in staat om een flink kassencomplex in slechts twintig minuten te doorkruisen. Voor kasbouwers die geïnteresseerd zijn in de techniek: de uitkomsten van het onderzoek zijn gepuvliceerd in het artikel Mini-UAV Based Sensory System for Measuring Environmental Variables in Greenhouses in het wetenschappelijke tijdschrift Sensors.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier