Belgische software laat drones veilig integreren in het luchtverkeer

VITO platform

Een platform dat commerciële drones veilig moet integreren in het Europese luchtruim: dat is de belofte van het Belgische onderzoekscentrum Vito en de startup Flight Plus. Het idee is dat dronepiloten zich via het platform registeren en daarna dronevluchten op een eenvoudige manier kunnen aanmelden. Die informatie wordt vervolgens automatisch gedeeld met luchtverkeersleidingsdiensten en overheidsinstellingen.

“Het toenemend aantal drones creëert de nood aan een managementplatform om drones op een veilige manier te integreren en op te volgen in het luchtruim”, stelt Walter Eevers in een persbericht van Vito. “Drones worden meer en meer gebruikt. Denk maar aan het controleren van hoogspanningsleidingen. Een veilige integratie van deze drones is hierbij essentieel.”

Momenteel wordt er geldt opgehaald bij investeerders om het platform verder te ontwikkelen. Eerste testen zullen worden uitgevoerd in het Verenigd Koninkrijk, België en Nederland. Daarna moet de software ook in andere Europese landen in gebruik genomen worden.

Een vertegenwoordiger van keuringsinstantie EuroUSC is alvast positief: “Dit is gloednieuwe technologie dat alleen maar de administratie zal doen afnemen zonder in te boeten op veiligheid. Meer zelfs, dit platform is goed nieuws voor de veiligheid én privacy van één ieder.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier