Pro

Drones blazen kersenbomen droog na regenval

Kersenbomen-drogen-met-drone

In de VS worden momenteel experimenten uitgevoerd met het droogblazen van kersenbomen met behulp van drones. Overvloedige regenval zorgt er namelijk voor dat de schil van de kersen beschadigd raakt, waardoor het fruit onverkoopbaar wordt. Om de kersenbomen te drogen na hevige regenbuien werden tot nu toe windmachines en helikopters ingezet. Onderzoekers van de universiteit van Washington denken dat drones hiervoor ook geschikt kunnen zijn.

Het inzetten van helikopters om kersenbomen droog te maken is niet geheel zonder gevaar. Volgens fruittelers zijn er in het afgelopen jaar al vier helikopters neergestort. De toestellen moeten laag vliegen om ervoor te zorgen dat hun downwash de bomen bereikt, wat het risico op incidenten vergroot. Bovendien is de inzet van bemande helikopters bijzonder kostbaar.

De onderzoekers hebben een drone bedacht op basis van de Yamaha RMAX, die net als een gewone helikopter flink wat downwash creëert. Het experimentele toestel is ongeveer net zo groot als een cart. De onbemande helikopter wordt aangedreven door benzine en kan desgewenst ook uitgerust worden met camera’s die tijdens een vlucht ook meteen de fysieke gesteldheid van de kersenbomen monitoren.

De eerste experimenten zijn veelbelovend. Naast het laten opdrogen van bomen zou het toestel ook gebruikt kunnen worden om zeer precies pesticiden te sprayen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier