Speciale spray moet drones waterproof maken

De kans dat je drone een vlucht door een regenbui of een landing in het water overleeft is niet zo heel groot: de elektronica kan niet goed tegen water en het risico op kortsluiting ligt op de loer. Een speciale waterafstotende spray moet uitkomst bieden.

Impervious

Het probleem met water is dat het redelijk goed in staat is om elektriciteit te geleiden. Dat betekent dat apparatuur met daarin delicate elektronica een onderdompeling in water of blootstelling aan regen meestal niet overleeft. Dat geldt ook voor drones: een drone die in contact is gekomen met water raakt vroeger of later defect, hetzij direct door kortsluiting, hetzij in een later stadium, door corrosie.

Op Indiegogo wordt momenteel geld opgehaald voor de ontwikkeling van een speciale spray die uitkomst moet bieden. Impervious vormt een zogenaamde ultra-hydrofobe coating die ervoor zorgt dat water afgestoten wordt van een oppervlak. Mits goed aangebracht kan de spray ervoor zorgen dat kwetsbare elektronica ongevoelig wordt voor regendruppels of zelfs een kortstondige onderdompeling in water.

Op de campagnepagina wordt specifiek melding gemaakt van het waterafstotend maken van drones als mogelijke toepassing van de spray, mits deze uit elkaar wordt gehaald zodat alle onderdelen afzonderlijk behandeld kunnen worden. Eénmaal aangebracht zou de coating zo’n drie jaar waterafstotend moeten blijven. De spray kan ook gebruikt worden om je smartphone of laptop waterproof te maken.

Denk niet dat je met het aanbrengen van Impervious geheel zonder zorgen door de regen kan vliegen: het is en blijft een redmiddel, geen vrijkaartje om je drone aan allerlei vochtige omstandigheden bloot te stellen. Heb je desondanks interesse, dan kun je voor 95 dollar intekenen op een flesje van 50 ml. Dit zou genoeg moeten zijn om één drone te behandelen.

https://youtu.be/a9iixtvK5vQ

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier