OnderzoekPro

‘Beren raken gestresst door laagvliegende drones’

Beren gestresst door dronesAmerikaanse zwarte beren moeten niets hebben van onbemande luchtvaartuigjes boven hun hoofd. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Minnesota. Zodra de dieren worden geconfronteerd met een laag vliegende drone stijgt hun hartslag als gevolg van een toenemend stressniveau. Het onderzoek is bedoeld om beter inzicht te krijgen in de manier waarop wilde dieren reageren op drones.

Verhoogde hartslag
Voor het onderzoek werden de beren voorzien van hartslagmonitors en gps trackers. Vervolgens vlogen de onderzoekers met een drone laag over de beren heen. Bij alle beren werd een verhoogde hartslag gemeten, wat duidt op gevoelens van stress. Opmerkelijk was dat geen van de beren op de vlucht sloeg voor de drone.

Beter begrip van impact drones op wildlife
De onderzoekers willen met het experiment beter begrijpen hoe wilde dieren omgaan met drones in hun directe omgeving. Steeds meer wetenschappers zetten drones in voor het uitvoeren van wetenschappelijke onderzoeken zoals het in kaart brengen van dierenpopulaties of het meten van biodiversiteit in een gebied. De invloed op dieren is echter tot nu toe niet onderzocht.

Voor het experiment werd gebruik gemaakt van een kleine quadcopter van 3D Robotics. In totaal werden achttien vluchten uitgevoerd, met een gemiddelde hoogte van eenentwintig meter. De drones stegen zo’n tweehonderd meter van de beren op.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier