Opinie

‘Gevaar drones voor vliegverkeer wordt zwaar overdreven’

Een Amerikaanse gezagvoerder met ruim dertig jaar vliegervaring noemt de angst voor de gevolgen van een botsing van een vliegtuig met een drone in recente berichtgeving ‘zwaar overdreven’. Volgens hem valt het aantal meldingen van bijna-botsingen met drones in het niet bij de honderden botsingen met vogels die elk jaar plaatsvinden.

Telegraaf over gevaar botsing-drone met vliegtuig
Recente berichtgeving over gevaar botsing drone met vliegtuig
Op zijn blog JetHead schrijft Chris Manno dat met name de media het gevaar voor het vliegverkeer dat zou uitgaan van drones zwaar overdrijven. “Er zijn rond vliegvelden in Florida bijvoorbeeld genoeg broedplaatsen waar vogels rondvliegen die vijf tot zeven kilo wegen. Een pelikaan kan zelfs een gewicht bereiken van vijftien kilo. Dat is veel meer dan het gewicht van de meeste hobbydrones. Maar een botsing met een vogel is nu eenmaal niet nieuwswaardig. Daar hoor je dus niemand over.”

De laatste maanden wordt er door piloten steeds vaker melding gemaakt van drones in de buurt van vliegvelden. Dit is een rechtstreeks gevolg van het feit dat drones snel populairder worden, maar niet iedereen is zich bewust van de regelgeving die stelt dat je met je drone niet in de buurt van een vliegveld of in een gecontroleerd gebied (CTR) mag opstijgen.

Gevreesd wordt dat een aanvaring met een drone kan leiden tot ongelukken. Maar volgens Manno staan er tegenover elke melding van een drone in de buurt van een vliegtuig duizenden gevallen van bijna-botsingen met vogels. “En als zo’n vogel toch op een vliegtuig botst dan loop dat meestal zonder problemen af. Ik heb wel eens een paar uur tegen de bevroren ingewanden van een vogel die tegen de voorruit aanvloog aangekeken. Dat was een onsmakelijk gezicht, maar verder was er niets aan de hand.”

Een volwassen pelikaan kan tot wel 15 kg wegen
Een volwassen pelikaan kan tot wel 15 kg wegen
Toch is er wel een belangrijk verschil tussen vogels en drones. De massa van een drone bestaat voor een groot deel uit de relatief compacte accu, en is niet zoals bij een vogel verspreid over de gehele spanwijdte. Daarnaast zijn de ‘ingewanden’ van een drone veel massiever dan die van een vogel. Of een botsing van een drone met een vliegtuig daarom inderdaad zonder gevolgen blijft zal nog moeten blijken. Piloten zien daarom liever dat dronebestuurders geen enkel risico nemen en hun drones niet de lucht in sturen nabij vliegvelden.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier