Nieuws

Aspen eerste skigebied ter wereld dat verbod op drones instelt

Wintersport dronie Nieuw Zeeland

Het bekende Amerikaanse skigebied Aspen heeft een verbod uitgevaardigd op het gebruik van drones op de piste. Volgens het management van het gebied is het risico op ongelukken te groot. Alleen drone-operators met een licentie mogen nog filmen en fotograferen met een drone.

De opmars van betaalbare cameradrones is ook goed merkbaar op de piste, meldt een woordvoerder van de Aspen Skiing Co. “Steeds meer mensen maken gebruik van een drone om unieke opnamen van hun wintersport te maken. Maar daarmee brengen ze anderen in gevaar. Bovendien ligt er een vliegveld in de buurt en het skigebied ligt direct in de aanvliegroute.”

Volgens lokale drone-operators is het steeds minder duidelijk waar je nu wel en niet mag vliegen. Commerciële partijen, die in het verleden gebruik maakten van drones voor het opnemen van video’s in het skigebied, laten voor de zekerheid hun drones voorlopig aan de grond staan. “Het is echt een grijs gebied aan het worden. We vliegen nu alleen nog maar boven privéterrein.”

Voor zover bekend is Aspen het eerste skigebied ter wereld dat een verbod op drones heeft ingesteld. Maar de kans is groot dat andere skigebieden snel zullen volgen, tenzij lokale regelgeving voldoende duidelijkheid verschaft over het gebruik van drones in de publieke ruimte.

Saillant detail is dat Tourism New Zealand vorig jaar juist een drone selfie service voor wintersporters aanbood, waarbij skiërs gratis gebruik konden maken van een DJI Phantom voor het maken van een dronie.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier