Fotokite Phi: kruising tussen een drone en een vlieger

Een selfiestick on steroids: dat is misschien wel de beste omschrijving voor de Fotokite Phi, een drone die opgelaten kan worden als een vlieger. Het idee is dat iedereen kan vliegen met de drone, zelfs al je geen enkele RC vliegervaring hebt. Bovendien kun je met de drone vliegen op plaatsen waar dat normaal gesproken niet mag. Op Indiegogo is het mogelijk om een exemplaar van de drone met flinke korting te reserveren.

Fotokite Phi

Net zo makkelijk als je hond uitlaten

Eigenlijk is het idee buitengewoon eenvoudig. Neem een quadcopter uitgerust met een camera, maak er een touwtje aan vast zodat je hem op kunt laten als een vlieger, en voilà: klaar is je fotodronevlieger. In de werkelijkheid ligt dit natuurlijk iets complexer, want een drone die door een lijn gehinderd wordt in zijn bewegingen zal op een andere manier aangestuurd moeten worden door de vluchtcomputer, maar toch: dit is in essentie de gedachte achter de Fotokite Phi.

Volgens bedenker Sergei Lupashin moet de drone zo eenvoudig in gebruik worden dat ‘iedereen die een hond uit kan laten zonder deze onderweg kwijt te raken’ ermee overweg kan. Er is geen sprake van een traditionele remote control of een lastige interface voor een smartphone: de drone wordt met één hand bestuurd via een kleine controller, waaraan de lijn bevestigd is. Een nadeel is wel dat je geen controle hebt over de camera: die wijst altijd naar degene die de drone oplaat.

Doordat de drone vast zit aan een koord kan deze nooit zomaar wegvliegen (de door dronepiloten immer gevreesde fly away) en is het voor omstanders altijd duidelijk van wie de drone is. Bovendien mag de drone in theorie ook gevlogen worden nabij aaneengesloten bebouwing of op plekken waar een lokaal vliegverbod van kracht is: doordat de drone niet weg kan vliegen vormt deze ook geen gevaar voor vliegtuigen of mensen die buiten bereik van het touw staan.

Fotokite Phi controller

Maximaal acht meter hoog

De Fotokite Phi kan worden uitgerust met een GoPro camera. De drone biedt maximaal vijftien minuten vliegtijd en kan tot acht meter van de gebruiker vandaan vliegen. Niet genoeg dus voor echte luchtfotografie, maar wel de perfecte hoogte voor een dronie of voor spannende actievideo’s, waarbij de drone je achtervolgt tijdens het mountainbiken of skiën. Een dergelijke ‘follow me’ functie is weliswaar standaard aan het worden bij andere drones, maar in de praktijk blijkt dat je niet altijd blindelings op deze functionaliteit kunt vertrouwen.

Dankzij de ‘slimme lijn’ kun je de drone eenvoudig alle kanten opsturen. Je wijst simpelweg met je hand in de juiste richting en de drone vliegt daar automatisch heen. Wat dit betreft werkt de Fotokite Phi dus echt als een veredelde selfiestick. Verder is de Fotokite Phi inklapbaar zodat je deze eenvoudig mee kunt nemen. Inclusief camera zou de dronevlieger zo’n 350 gram moeten gaan wegen, nog minder dus dan de bijzonder lichte Bebop Drone van Parrot.

Ook voor professionals

Naast de consumentenversie mikt Perspective Robotics AG ook op de professionele markt. Bijzonder hieraan is dat de Pro-versie van de Fotokite wordt gevoed via draden in de lijn: de accu kan dus nooit leegraken. Bovendien kan het HD videobeeld van de ingebouwde camera via dezelfde lijn worden overgestuurd zodat er zonder storing live verwerkt kan worden.

Een dergelijke drone is een ideaal hulpmiddel voor reporters die bijvoorbeeld op een rampplek snel verslag willen doen van de situatie zonder bijvoorbeeld traumahelikopters of ander vliegverkeer in gevaar te brengen. Ook is de drone ideaal om indoor luchtbeelden te maken. De BBC maakt zelfs al gebruik van een vroeg model Fotokite Pro en is er erg enthousiast over.

Fotokite Phi in actie

Early bird-versie voor nog geen 300 dollar

Voor wie interesse heeft in de Fotokite Phi: het is momenteel mogelijk om op Indiegogo in te tekenen op een ‘early bird’ versie van de drone voor nog geen 300 dollar. Dat is dan wel zonder camera, de GoPro moet je dus nog los aanschaffen. Als alles volgens plan gaat zouden de eerste exemplaren van de Fotokite Phi in maart 2016 geleverd moeten worden. Uiteindelijk moet de drone in de winkel zo’n 500 dollar gaan kosten.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “Fotokite Phi: kruising tussen een drone en een vlieger

 • 7 juli 2016 om 21:03
  Permalink

  Enig idee of de Photokite al op de markt is? Zou een drone aan een touw overigens nog onder de minidrone regeling vallen? Of is het een vlieger met hulpmotortje en heb je dus geen ROC (light) nodig?

  Beantwoorden
  • Avatar foto
   8 juli 2016 om 10:08
   Permalink

   De Fotokite is bij mijn weten nog niet leverbaar. En volgens mij valt het toestel gewoon onder de ROC-light, ondanks de tether.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier