Incident

Man uit Hengelo op haar na geraakt door vallende drone

Een 59-jarige man uit Hengelo kreeg afgelopen woensdagavond bijna een drone op zijn hoofd terwijl hij zijn hond aan het uitlaten was. Dat meldt de Twentse krant Tubantia. Gerard Spenkelink vertelt aan de krant dat hij eerst een ‘zoemend geluid’ hoorde. Hij keek omhoog en zag toen ‘een donker gevaarte’ uit de lucht vallen. Deze raakte bijna een auto en viel vervolgens vlak naast de man kapot op de grond.

Het is nog niet duidelijk van wie de quadcopter is. Op de camping waar de man verbleef werd gedacht dat het luchtvaartuig wel eens van de politie kon zijn, maar dat is niet het geval. Volgens Spenkelink, die erg geschrokken is van het incident, was de drone de volgende dag verdwenen. Hij zou graag willen weten wie verantwoordelijk is voor het apparaat.

Foto: Wiebe de Jager
Een gecrashte quadcopter

Het incident vond plaats om kwart over elf ’s avonds, ruim na zondersondergang dus. Dat betekent dat de eigenaar van de drone in overtreding was, want je mag volgens de geldende regelgeving alleen ’tijdens de daglichtperiode’ vliegen.

Fly-away of auto-landing
Alhoewel het niet duidelijk is wat er precies is gebeurd, is het aannemelijk dat de drone oncontroleerbaar weggevlogen is van de bestuurder (fly away) of uit zichzelf de landing inzette als gevolg van een lage accuspanning.

Quadcopters zoals de DJI Phantom zijn zo geprogrammeerd dat ze automatisch naar beneden gaan (auto landing) of terugvliegen naar de piloot (return to home) als de batterij leeg raakt. Als dat gebeurt in een bosrijke omgeving dan is de kans aanwezig dat de drone daarbij tegen een boom vliegt en neerstort.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

5 gedachten over “Man uit Hengelo op haar na geraakt door vallende drone

 • Ik had het voorval al gehoord aangezien de ‘vinder’ een bekende is van familie van me. Persoonlijk vind ik het een wat opmerkelijk verhaal. Als je wilt weten van wie de drone is dan laat je hem niet liggen om er de volgende dag achter te komen dat hij weg is. Dan neem je de drone mee of je wacht tot de eigenaar komt. Aan de foto the zien lijkt het een DJI Phantom II Vision te zijn waarvan op zijn minst de gimbal vervangen moet worden (€650,-).
  De politie gebruikt geen apparatuur van DJI.

  Beantwoorden
 • VROUW UIT BOEKELO OP HAAR NA GERAAKT DOOR STUURLOZE BAL

  Een 58-jarige vrouw uit Boekelo kreeg afgelopen woensdagavond bijna een bal tegen haar hoofd terwijl zij haar hond aan het uitlaten was. Dat meldt het Boekelose dagblad. Ada Kuiper vertelt aan de krant dat zij eerst een ‘soort knal’ hoorde. Zij keek om en zag toen ‘een donker gevaarte’ op haar af komen. Deze raakte bijna een auto, scheerde vlak langs haar heen om vervolgens in de struiken te belanden.

  Het is nog niet duidelijk van wie de bal is. Op de camping waar de vrouw verbleef werd gedacht dat het wel eens een voetbal kon zijn maar dat kon niet bevestigd worden. Volgens Kuiper, die erg geschrokken is van het incident, was de bal de volgende dag verdwenen. Zij zou graag willen weten wie verantwoordelijk is voor het ding.

  Het incident vond plaats om kwart over elf ’s avonds, ruim na zondersondergang dus. Dat betekent dat de eigenaar van de bal waarschijnlijk geen direct zicht meer had op het ding waardoor de actie mogelijk als roekeloos kan worden bestempeld.

  EIGENSCHAPPEN VAN BALLEN
  Alhoewel het niet duidelijk is wat er precies is gebeurd, is het aannemelijk dat de bal d.m.v. een trap met de voet in beweging is gezet en hierbij direct in de verkeerde richting is gevlogen of eventueel is afgeketst op een hard voorwerp en daardoor van richting is veranderd.

  Ballen zijn bijzonder veerkrachtig en hebben de eigenschap om, bij een botsing met een hard voorwerp, zonder veel energieverlies hun traject voort te zetten onder dezelde hoek als waarmee het voorwerp werd geraakt wat kan resulteren in onvoorspelbaar gedrag. Eenmaal in vrije vlucht kan de richting van de bal niet meer beinvloed worden en zal de bal dit zelf ook niet doen. Als dat gebeurt in een bosrijke omgeving dan is de kans aanwezig dat de bal daarbij tegen een boom knalt en zijn weg in een andere richting voortzet.

  Beantwoorden
 • Jij snapt het duidelijk niet Gert. Dit soort imbecielen verpesten het voor ons die zich wel aan de regels houden.
  Wat zou er gebeuren als die Drone op iemand zijn hoofd gevallen was van een meter of 20 hoog.
  Kom jij aan met een rare vergelijking met een bal wat heel wat anders is.
  En je buurman boven maakt zicht druk om een gimbal wat vervangen moet worden.
  Helemaal triest hou je gewoon aan de regels en een fly away komt meestal omdat je niet weet wat je aan het doen bent. Heb met mijn 2 en nu met mijn 3 nog nooit een flyaway gehad.

  Beantwoorden
  • Beetje makkelijk tasso, om iemands reactie af te doen met “Jij snapt het duidelijk niet” Ik zou ook kunnen zeggen dat jij mijn reactie niet snapt.
   Er valt weinig te snappen aan dit artikel behalve dat het een schrijnen voorbeeld is van de buitenproportionele aandacht van de media voor alles wat negatief is aan “drones”. En daar doe je zelf nog even een schepje bovenop met je: “Wat zou er gebeuren als die Drone op iemand zijn hoofd gevallen was van een meter of 20 hoog”
   Ja dank je de koekoek. Als, als, als. Zo lust ik er nog wel een paar. Beetje jammer dat iemand die zelf met “drones” vliegt wel vrolijk mee doet aan die hysterische paniekzaaierij. Feit is dat er niemand gewond is geraakt en geen schade aan derde partijen veroorzaakt is. Kortom, niks aan de hand en totaal niet nieuwswaardig.

   Beantwoorden
 • Nee maar vliegen in de avond ……volgens mij hanteert deze beste man zijn eigen vliegtijden en door dit soort domme acties mag je straks niks meer. Als als niks als als. Kan je vertellen als er een drone op iemand zijn hoofd terechtkomt het helemaal gedaan is met vliegen. En ja dan kan je wel met een rare vergelijking aankomen maar dat is alleen maar iemands domme gedrag goed te praten. Waarom denk jij dat de drone zo slecht in het nieuws is. Ja precies teveel gekken kunnen zo’ n drone kopen met de meest domme acties.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier