BedrijvengidsOok ROC-light opleidingen en verzekeringen! Zoek bedrijf

Man uit Hengelo op haar na geraakt door vallende drone

Een 59-jarige man uit Hengelo kreeg afgelopen woensdagavond bijna een drone op zijn hoofd terwijl hij zijn hond aan het uitlaten was. Dat meldt de Twentse krant Tubantia. Gerard Spenkelink vertelt aan de krant dat hij eerst een ‘zoemend geluid’ hoorde. Hij keek omhoog en zag toen ‘een donker gevaarte’ uit de lucht vallen. Deze raakte bijna een auto en viel vervolgens vlak naast de man kapot op de grond.

Het is nog niet duidelijk van wie de quadcopter is. Op de camping waar de man verbleef werd gedacht dat het luchtvaartuig wel eens van de politie kon zijn, maar dat is niet het geval. Volgens Spenkelink, die erg geschrokken is van het incident, was de drone de volgende dag verdwenen. Hij zou graag willen weten wie verantwoordelijk is voor het apparaat.

Foto: Wiebe de Jager

Een gecrashte quadcopter

Het incident vond plaats om kwart over elf ‘s avonds, ruim na zondersondergang dus. Dat betekent dat de eigenaar van de drone in overtreding was, want je mag volgens de geldende regelgeving alleen ‘tijdens de daglichtperiode’ vliegen.

Fly-away of auto-landing
Alhoewel het niet duidelijk is wat er precies is gebeurd, is het aannemelijk dat de drone oncontroleerbaar weggevlogen is van de bestuurder (fly away) of uit zichzelf de landing inzette als gevolg van een lage accuspanning.

Quadcopters zoals de DJI Phantom zijn zo geprogrammeerd dat ze automatisch naar beneden gaan (auto landing) of terugvliegen naar de piloot (return to home) als de batterij leeg raakt. Als dat gebeurt in een bosrijke omgeving dan is de kans aanwezig dat de drone daarbij tegen een boom vliegt en neerstort.

DroneLand ROC-light

5 Comments

Leave a Reply

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.